Hattie Gladwell. Foto: PrivatHattie Gladwell. Foto: Privat
Hattie Gladwell. Foto: Privat
I dag har Hattie stomipåse. Foto: PrivatI dag har Hattie stomipåse. Foto: Privat
I dag har Hattie stomipåse. Foto: Privat

Läkarna avfärdade Hatties symtom som ”kvinnoproblem”

Publicerad

Hattie Gladwell, 22, hade en allvarlig sjukdom.

Hon uppsökte sjukhus flera gånger men hennes symptom avfärdades som kvinnoproblem.

Nu har hon skrivit en vädjan till läkarkåren, i brittiska Metro:

”Snälla lyssna på unga kvinnor när vi säger att något är fel. Allt kan inte skyllas på mens.”, skriver hon.

För fyra år sedan träffade Hattie Gladwell läkare eftersom hon hade drabbats av förstoppning och kramp i magen.

Vid tidpunkten var hon 18 år gammal – nu berättar journalisten Hattie om hur hon blev misstrodd av sjukvården.

”Det kändes aldrig som att jag blev tagen på allvar när jag besökte läkare. Jag var bara en hormonstinn ung kvinna i deras ögon. Jag genomgick antagligen bara 'kvinnoproblem'”, skriver hon i brittiska Metro.

En läkare rullade med ögonen och kallade henne hypokondrisk.

https://www.instagram.com/p/Bhwj5DbF9lb/?taken-by=hattiegladwell

Blev allvarligt sjuk

Hon förlorade vikt och hade plötsligt en rektal blödning – men läkaren avfärdade även det, skriver hon:

”Trots att jag berättade vart blodet kom ifrån fortsatte han att försäkra mig om att jag bara hade mens. Jag försökte förklara att jag visste skillnaden på mens och en rektal blödning – jag hade haft mens sedan jag var 14 – men återigen blev jag negligerad.” 

Ett år efter att symptomen dök upp för första gången blev hon allvarligt sjuk och kollapsade. Hon försvann in och ut ur medvetslöshet under två dagar.

https://www.instagram.com/p/z0oL3Sq60n/?utm_source=ig_embed

”Det var en mardröm”

Läkarna hittade inte vad som var fel förrän hon plötsligt akutopererades.

Läkarna tog ut hennes tarmar och försåg henne med stomipåse, skriver hon. 

”Jag var en osäker och kroppsmedveten ung tjej. Det var en mardröm.”, säger hon.

 

LÄS MER: "Att kalla ett liv med stomipåse eländigt är verkligen en förolämpning" 

 

Det visade sig att hon levt med ulcerös kolit, en inflammatorisk tarmsjukdom, ganska länge.

https://www.instagram.com/p/zrpYXbq6xo/?utm_source=ig_embed

Vädjar till läkare: ”Lyssna på kvinnor”

I efterhand har hon tagit bort stomipåsen och genomgått KBT-terapi, men hon säger att hon fortfarande inte kan få tillbaka alla problem hon fått efter att ha avvisats av läkare. 

”Det kostade mig mitt sociala liv, min förmåga att jobba utanför mitt hem, möjligheten att njuta av en hel dag eller en semester någonstans utan att vara rädd för att använda toaletten. Det kostade mig min självsäkerhet i min kropp. Min mage är nu fylld av ärr och jag pendlar i vikt av olika mediciner. Det har kostat mig en stor bit av min mentala hälsa och omkring 70 procent av mina chanser att kunna få barn naturligt på grund av ärrbildningarna efter alla operationer. ”, skriver hon.

https://www.instagram.com/p/BdlIn4ZBkvM/?taken-by=hattiegladwell

Nu vädjar hon till läkare för att de ska lyssna på unga kvinnor.

”Vi är inte dumma. Allting kan inte skyllas på mens. Vi kan våra kroppar. Lyssna på oss när vi har uppmärksammat en stor förändring. Förstör inte förtroendet och ta inte risken att avvisa dem”, skriver hon. 

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i ändtarmen, men även tjocktarmen kan bli inflammerad. Vanliga symtom är blod i bajset och diarréer, och du kan få bråttom att hinna till toaletten. Du kan också ha magknip efter att ha ätit. Ulcerös kolit går inte över, men med behandling går det ofta att bli besvärsfri.

 

Källa: 1177 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag