Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkarens otroliga förvandling – från missbruk till drömjobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag vill Jo inspirera andra.
Foto: Privat/Facebook

Jo Barton, 32, hoppade av skolan och hamnade i en mörk spiral av missbruk och depression.

Men mot alla odds kom vändningen – och nu vill läkaren hylla livet och inspirera andra.

När Jo Barton, 32, från Essex i Storbritannien bara var 14 år gammal hoppade hon av skolan och hamnade i en djupt nedåtgående spiral. Tillvaron försämrades av en svår depression, och ett tilltagande alkoholmissbruk.

– Jag började dricka i tidig ålder – runt 13 – och jag drack på daglig basis, säger hon till Essex Live.

– Allt gick fel under tonåren, egentligen.


LÄS ÄVEN: Åsa, 27, gav upp festlivet – hyllas för förvandlingen 


Skaffade sitt första jobb

Jo Barton berättar att mamman kämpade med bipolär sjukdom och att pappa hade flyttat iväg. Under barndomen var hon och systern lämnade ensamma.

Efter år av depression och missbruk började Jo Barton få ett rykte om sig som värsting i området i Harlow, norr om London, varpå hon beslöt sig för att ändra om sitt liv, och sökte varje jobb hon kunde hitta.

https://twitter.com/Daily_Star/status/999643680263811073

Vid sjutton års ålder skaffade hon sitt första jobb på en restaurang.

– Det höll bara i några veckor eftersom jag var en riktigt usel servitris, berättar hon.

Men trots den korta karriären på restaurangen, skulle just det jobbet få en särskild plats i hennes liv. Det var nämligen där hon mötte sin stora kärlek, som hon fortfarande är tillsammans med, 15 år senare.

Jo Barton jobbar i dag som läkare, efter att ha kämpat sig genom många år av universitetsstudier.
Foto: Privat / Facebook

Jobbet visade sig bli hennes kall

Efter restaurangbesöket blev det dags för Jo att ta klivet in i vården, det som skulle visa sig bli hennes kall i livet. Det hela började med ett jobb som vårdassistent inom äldreomsorgen. 

Jo Barton förklarar att jobbet inte krävde någon tidigare erfarenhet, varpå hon blev välkommen dit. Under två års tid jobbade hon inom äldrevården och läste samtidigt upp sina betyg.

Därefter kunde Jo Barton ta ett jobb på röntgenavdelningen på Princess Alexandras sjukhus i Harlow, norr om London – samtidigt började hon läsa till sjuksköterska.

För tre år sedan tog Jo Barton sin läkarexamen.
Foto: Privat / Facebook

Vill inspirera andra

Hon berättar för brittiska Metro att en tuff kamp följde. Det var inte lätt att balansera studierna med jobb, och särskilt inte när hennes mamma kämpade med sjukdomen.

– Det fanns flera gånger som jag ville sluta, men hade jag gjort det hade jag förlorat allt, säger hon.

Sagt och gjort, Jo Barton gav inte upp. I stället flyttade hon till Norwich där hon började studera till läkare. För tre år sedan blev hon klar med sin utbildning, och jobbar i dag på akuten på samma sjukhus i Harlow som hon först lämnade för att utbilda sig.

– Jag vill att människor ska veta att, kommer du från ingenting, finns det ändå alternativ om du vill lägga ned tid och arbete, säger hon till Metro.

När Jo Barton ser tillbaka på den person hon en gång var, ger det henne styrka och inspiration – en inspiration hon nu vill dela med sig av til andra.

– Det har varit en kamp, och jag kommer inte säga till någon att det var enkelt, säger den 32-åriga läkaren som lämnade sitt gamla liv bakom sig – för att uppfylla sin dröm.