En ny trend sprider sig bland världens ungdomar. Foto: YoutubeEn ny trend sprider sig bland världens ungdomar. Foto: Youtube
En ny trend sprider sig bland världens ungdomar. Foto: Youtube
Den handlar om att snorta kondomer. Foto: YoutubeDen handlar om att snorta kondomer. Foto: Youtube
Den handlar om att snorta kondomer. Foto: Youtube

Läkare varnar för nya farliga tonårstrenden

Publicerad

Kondomer är till för säkert sex – och ingenting annat.

Det verkar dock inte de här tonåringarna ha förstått.

– Det finns stor risk för att det du trycker upp i näsan hamnar i luftröret eller i lungorna – vilket kan vara dödligt, säger läkaren Carol Cooper.

Nu rapporterar amerikanska New York Post om en ny trend som har tagit fart bland världens ungdomar: "The Condom Challenge". Utmaningen sprids som en löpeld på internet och handlar om att man ska "snorta" upp en kondom genom näsan och sedan dra ut den genom halsen.

– Nuförtiden gör ungdomarna vad som helst för likes, visningar och prenumeranter, säger hälsorådgivaren Stephen Enriquez till nyhetsstationen KABB-TV.

Trenden handlar om att snorta kondomer.Foto: Youtube

Nu varnar experter som Stephen ungdomar för att kondomtrenden är farlig, då den kan leda till kvävning och allergiska reaktioner.

Experterna varnar

Ja, att snorta en kondom är inte bara en smärtsam och obehaglig upplevelse – den kan även fastna i näshålan eller halsen, rapporterar USA Today

Det finns även risk för att kondomen kan åka ner i lungorna.

Nu varnar experter för trenden.Foto: Youtube

– Näsan är sammankopplad med den bakre delen av munnen och luftvägarna, säger läkaren Carol Cooper enligt New York Post. Hon fortsätter:

– Det finns stor risk för att det du trycker upp i näsan hamnar i luftröret eller i lungorna – vilket kan vara dödligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag