Tonya Illman fann världens äldsta flaskpost på en strand i Australien. Foto: CNNTonya Illman fann världens äldsta flaskpost på en strand i Australien. Foto: CNN
Tonya Illman fann världens äldsta flaskpost på en strand i Australien. Foto: CNN
Flaskan med meddelandet är 132 år gammal. Foto: CNNFlaskan med meddelandet är 132 år gammal. Foto: CNN
Flaskan med meddelandet är 132 år gammal. Foto: CNN

Kvinnan hittade världens äldsta flaskpost

Publicerad

Tonya var ute på en promenad när hon fick syn på en gammal ginflaska.

Hon tog med den hem – då hon inte hade någon som helst aning om att det var världens äldsta flaskpost.

Det var i januari i år som Tonya illman hittade den gamla flaskan, skriver ABC News.

Tillsammans med sin man, Kim Illman, var hon ute och promenerade på en strand norr om Perth, Australien, när hon fick syn på en ginflaska begravd bland sanddynerna.

– Det var en fin gammal ginflaska, så jag tog med den hem, säger Tonya till ABC News.

Tonya Illman.Foto: CNN

Flaska från 1800-talet

Tonya lät flaskan torka innan hon öppnande den. Inuti fanns nämligen ett ihoprullat papper med ett meddelande.

Meddelandet är daterat 12 januari 1886 och skrivet på tyska. 

Tonya och Kim misstänkte ett tag att allt var ett skämt, men när Kim undersökte meddelandet närmare visade det sig att flaskan var med i ett tyskt forskningsprojekt under 1800-talet.

Syftet med projektet var att förstå hur havsströmmar rörde sig. Tusentals flaskor tros därför ha slängts överbord från tyska skepp och färdats i olika riktningar beroende på havsströmmarna. 

Kim Illman.Foto: CNN

Färdades 950 kilometer

Just den här flaskan slängdes överbord utanför Australiens västra kust och färdades cirka 950 kilometer till stranden norr om Perth där den legat begravd i mer än 100 år.

Den 132 år gamla flaskan har slagit rekord, den är numera världens äldsta flaskpost som hittats, då den näst äldsta är 108 år.

Kim och Tonya har nu lånat ut flaskan till ett museum i västra Australien där den ställs ut de kommande två åren.

– Otroliga fynd behöver otroliga bevis för att stödja dem, säger Ross Andersson, som är assisterande kurator på museet. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag