Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna tog hästen för att köpa alkohol – greps för fylleridning

Den 51-åriga kvinnan tog hästen när hon ville köpa mer alkohol i en drive in-butik.
Foto: Queensland police media
Hon uppträdde berusat och greps senare av polis för fylleridning.
Foto: Queensland police media

En 51-årig kvinna i Australien har gripits för tygelfylleri.

Hon red berusad till en butik för att köpa mer alkohol.

– Det är som med bilar. Man kan inte rida en häst om man har druckit mer än tillåtet, hörs en polisman säga i en videoupptagning på gripandet.

I Sverige – däremot – hade hon gått säker.

Det var i måndags kväll, strax före midnatt i den australiska staden Logan i delstaten Queensland, som polisen fick göra en udda insats.

En 51-årig kvinna kom ridandes på en häst till en drive-in butik för att köpa alkohol. Hon uppträdde berusat och polis tillkallades. 

Kvinnan togs till den lokala polisstationen där man efter ett test kunde konstatera att hon hade fyra gånger över tillåtna mängden alkohol i blodet.


LÄS MER: Varningen: Här löper hästar risk för att dö


På en grynig videoupptagning som polisen lagt ut på sin hemsida syns hur en person sitter uppe på hästen, medan en polisman försöker prata med ryttaren.

– Det är som med bilar. Man kan inte rida en häst om man har druckit mer än tillåtet, hörs en polisman säga i en videoupptagning.

https://twitter.com/QldPolice/status/1003879432736497664

Kvinnan greps för tygelfylleri och nu väntar åtal.

Hästen, som lämnats kvar vid butiken, hämtades till polisstationen och lämnades över till personal som i sin tur ledde den tillbaka till den gård där den hör hemma.

Samma lagstiftning i USA

Det är inte första gången någon grips för detta brott. I november förra året greps en kvinna i Florida, USA, för att ha ridit onykter. 

Hon hade lämnat bilen hemma, men greps för att ha färdats påverkad på en häst längs en kraftigt trafikerad väg i Polk City i Florida, rapporterar CBS News, enligt TT.

Enligt larmet verkade kvinnan förvirrad och kanske i fara. När polisen kom fram visade det sig att hon red på en häst mitt i vägen. Hon hade 1,6 promille alkohol i blodet, dubbelt så mycket som Floridas lagliga gräns.


LÄS MER: "Högvaktens hästar plågas" 


Den 53-åriga kvinnan anklagades för rattfylleri och för att ha satt hästen i fara.

Polisen tog hand om hästen, medan kvinnan sattes i häkte.

I Sverige gäller rattfylleri endast om man framför motordrivna fordon. Den som hoppar upp på en häst efter några glas kan däremot känna sig lugn – så länge man inte agerar vårdslöst. Även den som kör häst och vagn går säker.

Det räknas inte som motordrift – trots att det är en hästkraft.