Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karina, 28, avslöjar sanningen om bilderna

Karina vill förändra unga tjejers syn på ideal.
Foto: Instagram/karinairby
”Jag vill påminna dig om att inte jämföra dig med bilder på nätet”, skriver hon.
Foto: Instagram/karinairby

Karina Irby, 28, har flera gånger rutit ifrån mot retuscherade bilder som sprids i sociala medier.

Nu visar hon en video där hon visar hur enkelt det är att retuschera sin kropp – på bara några sekunder.

Bikinidesignern Karina Irby, 28, har tidigare genererat rubriker när hon stått upp mot retuscherade bilder på Instagram. 

Instagramprofilen från Port Macquarie, Australien, har flera gånger uttryckt en ilska över hur unga tjejer luras på sociala medier och tvingas se upp till orealistiska ideal.

Omtalat har tidigare skrivit om hur hon ställde två bilder bredvid varandra – den ena oretuscherad och den andra retuscherad – för att illustrera sin poäng.

Nu har Karina skrivit ett nytt inlägg där hon i en video visar hur enkelt det är att retuschera bilderna.

”Ursäkta mig ... eh, hallå”, inleder hon inlägget och fortsätter:

”Jag såg att du scrollade igenom ditt flöde på Instagram. Nu när jag har dig här vill jag påminna dig om att inte jämföra dig med bilder på nätet och älska dig själv precis som du är.” 

Redigerar på sekunder

I videoklippet förstorar hon sin rumpa och sina bröst, ändrar formen på huvudet, slätar ut huden, gör sin kropp smalare och liknande retuscheringar – på bara några sekunder.


https://www.instagram.com/p/Bjd1GT6HCj3/?taken-by=karinairby

”Falskhet är överallt och det finns ingen anledning för dig att klanka ner på dig själv för något som inte existerar”, fortsätter Karinas inlägg.

”Men det som faktiskt existerar är din skönhet inifrån och ut och vi behöver alla komma ihåg att visa den!”

”Jag har varit där”

I ett tidigare inlägg på samma tema skriver Karina Irby om hur sådana retuscherade bilder kan påverka någon på andra sidan skärmen.

”När vi var små brydde vi oss inte om hur vi såg ut och vi jämförde oss säkerligen inte med tjejen bredvid”, skriver hon.


https://www.instagram.com/p/Bh7tD5KDNVL/?taken-by=karinairby

”Oavsett om det är sociala medier, tidningar, filmer eller Hollywood är det något som förändras och vi börjar ändlöst jämföra oss med andra och strävar efter att bli något vi inte är. Jag har varit där. Och jag är säker på att många av oss som läser det här har varit där, eller kanske fortfarande målar upp en annorlunda bild av oss själva.”

Hon avslutar:

”Ju snarare vi bestämmer oss för att acceptera oss själva för de vi är och bry oss mindre om andra människors kritik, desto gladare kommer vi bli.”