Kaos i parlamentet – när politikern kastar rökbomb

Publicerad

Incidenten inträffade i samband att politikern skulle sväras in som riksåklagare i landet.

Nej, det är inte bilder från det senaste Stockholmsderbyt – utan från parlamentet i Albanien.

Incidenten inträffade i samband att politikern Arta Marku skulle sväras in som riksåklagare i landet.

Oppositionspolitiker som ville störa ceremonin kastade då en rökbomb mot Marku och kaotiska scener utbryter i parlamentet.

Utnämningen är en del i landets reformer mot korruption för att skapa förutsättningar för att landet ska kunna ansluta sig till EU.

 

Annan händelse vi minns

De märkliga bilderna sällar sig nu till raden av incidenter i samband med politiska ceremonier.

Alla minns väl januari 2013 när Ahmed Dogman, partiledare för det bulgariska partiet Rörelsen för rättigheter och frihet, MRF, hade ställt sig på scenen för det som många räknade med skulle bli hans avgångstal.

Mitt under framförandet inför tv-kameror och tusentals åskådare i publiken sprang en beväpnad man upp på scenen och riktade en pistol mot partiledaren.

På tv-bilder från händelsen såg man hur Ahmed Dogan slog till vapnet, och hur den beväpnade mannen därefter drog det till sig samtidigt som han gjorde en mantelrörelse.

Ett kort ögonblick såg det ut som att attentatet var på väg att lyckas.

– Jag tänkte, det här är slutet. Han kommer att mörda honom, sa Andorras tidigare utrikesminister, Juli Minoves Triquell, som satt tio meter från podiet.

TITTA: Här drar han pistol mot partiledaren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag