Ett av de nya korten.Ett av de nya korten.
Ett av de nya korten.
Det har uppstått diskussioner här och var efter beslutet.Det har uppstått diskussioner här och var efter beslutet.
Det har uppstått diskussioner här och var efter beslutet.
Men de vanliga mors dag-korten försvinner inte. Foto: YUGANOV KONSTANTIN / Yuganov KonstantinMen de vanliga mors dag-korten försvinner inte. Foto: YUGANOV KONSTANTIN / Yuganov Konstantin
Men de vanliga mors dag-korten försvinner inte. Foto: YUGANOV KONSTANTIN / Yuganov Konstantin

Känd butikskedja byter namn på "Mors dag"-korten

Publicerad

I ett försök vara mer inkluderande har den brittiska butikskedjan valt att komplettera sina mors dag-kort med ett mer könsneutralt alternativ.

Beslutet har skapat diskussioner i sociala medier.

I söndags, den 11 mars, var det mors dag i Storbritannien.

Inför den dagen började den brittiska butikskedjan Waitrose att sälja könsneutrala mors dag-kort i ett försök att bli mer inkluderande.

Utöver de vanliga mors dag-korten finns nu även kort som lyder "Happy you day" ("Grattis på din dag") i stället för "Happy mothers day" ("Glad mors dag").

The Sun skriver att beslutet grundar sig i att butikskedjan vill "vidga vilka korten kan ges till, oavsett om det är farmödrar eller transpersoner som är mammor".

"Happy you day" är inte det enda nya kortet.

Ett av korten.

 

Och här är ett annat.

Även skolor försöker vidga sig

En transaktivist säger att hon även föredrar "Mothering Sunday", som används inom kyrkan i olika delar av Europa, framför "Mother's Day".

– Det känns mer inkluderande för mig eftersom alla kan vara "moderliga", säger hon, enligt The Sun.

The Sun skriver vidare att ett par skolor i Storbritannien har satt ut mors dag som "Special Person's Day" ("En speciell persons dag") eller "Mother's and Special Person's Day", för att i stället lägga fokus på att vårdnadshavaren, eller en vuxen person i omgivningen, kan vara viktig oavsett kön.

I synnerhet då alla kanske inte har en biologisk mamma i sin närhet.

Rört upp känslor

Butikskedjans beslut har rört upp känslor i sociala medier, i synnerhet på Twitter, trots att det egentligen inte förändrar eller tar bort något ur butikernas ordinarie sortimentet.

I själva verket vidgar de bara möjligheten att ge en betydelsefull person ett kort på mors dag.

 

Det har även uppstått diskussioner på butikskedjans Facebooksida.

"Har jag rätt när jag förutsätter att det måste vara fejk att ni nu ska sälja "Happy you"-kort på mors dag? Jag hoppas verkligen det. Det här har gått för långt!" skriver en person.

Som däremot har fått svar på tal från andra kunder.

"Vissa personer har inte kvar sina mammor, så korten är ett "tack till DIG" för att du är som en mamma för mig. Vissa kanske köper det åt en förälder som är en transperson. Men av alla hundra kort som de säljer på mors dag är det alltså det här kortet som får dig att tappa det", skriver en person.

"Hur påverkar det här dig? Har de tagit bort de vanliga mors dag-korten, eller vad?" påpekar en annan.

"Att något som inte påverkar en kan vara så stötande. Det är ett jävla kort, era idioter", skriver ytterligare en person. 

Butikskedjan har gett ett kort och koncist svar på Facebook:

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag