Mamma Victoria polisanmälde händelsen, som lades ned direkt. Foto: MEN MEDIAMamma Victoria polisanmälde händelsen, som lades ned direkt. Foto: MEN MEDIA
Mamma Victoria polisanmälde händelsen, som lades ned direkt.  Foto: MEN MEDIA
Polisen menade att resurser helt enkelt saknades för att lösa brottet. Foto: MEN MEDIAPolisen menade att resurser helt enkelt saknades för att lösa brottet. Foto: MEN MEDIA
Polisen menade att resurser helt enkelt saknades för att lösa brottet. Foto: MEN MEDIA

Isabelle, 12, misshandlades men polisen ville inte utreda

Publicerad

När tolvåriga Isabelle Woods från Manchester lekte i parken attackerades hon av ett gäng ungdomar som sparkade och slog henne.

Men polisen lade snabbt ned utredningen.

– Hon föreslog att jag skulle gå och lösa brottet själv, säger mamma Victoria, efter det att hon anmält händelsen – som polisen bedömt inte vara ”kostnadseffektiv” nog att utreda, rapporterar Manchester evening news.

Det är mamman Victoria Woods från Storbritannien som nu riktar hård kritik mot Manchesterpolisen – efter det att hennes tolvåriga dotter Isabelle misshandlats i en park.

Enligt familjen ska en grupp av 15 okända ungdomar gått till angrepp mot den tolvåriga flickan, tidigt under onsdagskvällen. Mamman berättar att attacken var helt oprovocerad, och att dottern kastats ner för en kulle och slagit i huvudet i ett träd.

När Victoria Woods gick till polisen för att anmäla händelsen, ska de ha förklarat att händelsen inte var "kostnadseffektiv" nog att utreda. Dessutom menar hon att polisen avfärdat händelsen som ett bråk, barn emellan.

– Det var inte en situation där hon kunde försvara sig. Min dotter är vettskrämd för att lämna hemmet, säger mamman till Manchester evening news.

Mamma Victoria tillsammans med dottern Isabelle.Foto: MEN MEDIA

Ville inte gå vidare med händelsen

Victoria berättar att hon först fick ett samtal från dottern, som gråtit så mycket att hon knappt kunnat tala, och att mamman då ringde polisen. Hon menar att hon först fått ett trevligt bemötande i växeln, och att en kvinna antecknat detaljerna och sagt att de skulle återkomma.

Men dagen efter kom det tuffa beskedet. Polisen skulle inte gå vidare med händelsen.

– Jag fick samtalet dagen efter från en kvinna som försökte, på ett trevligt sätt, säga till mig att det inte rörde sig om ett allvarligt brott, och att det ”bara var barn som slogs”, med hennes ord, säger mamman.

Isabelle själv berättar att attacken inleddes då hon bett en flicka i gänget att flytta sig så att hon kunde sätta sig med med sina vänner. Då inleddes attacken.

– Hon slet mig i håret och sparkade mig, och slog mitt huvud mot ett träd. Hon skrek åt mig ”kom tillbaks hit, kom tillbaks hit”, men jag lyckades ta mig i väg, säger tolvåriga Isabelle.

Så här såg skadorna ut efter attacken mot flickan.Foto: MEN MEDIA

 

Polisen: ”Inget omedelbart hot”

När mamma Victoria inte gav upp, och menade att hon skulle anmäla polisen, ringde ytterligare en polis och förklarade att det misstänkta brottet skulle kosta för mycket för att gå vidare med, och att resurserna helt enkelt inte var tillräckliga.

– Hon föreslog att jag skulle gå och lösa brottet själv. Hon sa att jag skulle försöka ta reda på var flickan bor och be hennes mamma snällt att få henne att sluta.

Polisen har uttalat sig om händelsen till Manchester evening news.

– I detta fall bedömde vi att det inte fanns ett omedelbart hot eller risk för skada mot offret eller samhället i stort när anmälan kom in, på sådant sätt att det inte skulle ligga i allmänhetens intresse att utreda händelsen vidare, säger poliskommissarien Danny Inglis till tidningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag