Scott Stockman hittade ett gigantiskt ägg. Foto: FacebookScott Stockman hittade ett gigantiskt ägg. Foto: Facebook
Scott Stockman hittade ett gigantiskt ägg. Foto: Facebook
Familjeföretagets Facebooksida har fått stor uppmärksamhet i medierna. Foto: FacebookFamiljeföretagets Facebooksida har fått stor uppmärksamhet i medierna. Foto: Facebook
Familjeföretagets Facebooksida har fått stor uppmärksamhet i medierna. Foto: Facebook

Innehållet i gigantiska ägget förbryllar experterna

Publicerad

Ett gigantiskt ägg har väckt stor uppmärksamhet den senaste veckan.

Anledningen till detta är dels dess storlek – men även det spektakulära innehållet.

"Stockman's Eggs" är ett familjeföretag som levererar färska ägg till butiker runtom i Queensland, Australien, skriver Mirror.

När ägaren av företaget, Scott Stockman, la upp en bild på ett gigantiskt ägg förra veckan blev många människor intresserade av att veta mer – och alla undrade samma sak: Vad gömmer sig innanför skalet?

Ett lite annorlunda 12-pack ägg från Stockman's Eggs.Foto: Facebook

Vägde nästan två hekto

Trots att Scotts ägg kom från en höna, är det närmre ett gåsägg i storleken. Fyndet vägde hela 176 gram – nästan tre gånger så mycket som ett medelstort hönsägg.

Bilden på jätteägget gjorde att Stockman's Eggs Facebooksida fullkomligt exploderade.

Men det var ändå uppföljningen på denna bild som fick de flesta människor att tappa hakan.

Jättefyndet vägde nästan två hekto.Foto: Facebook

Hittade ett dubbelägg

Scotts jättefynd är ett ovanligt biologiskt fenomen som enligt Mirror kallas "counter-peristalsis contraction", eller helt enkelt ett ägg inuti ett ägg.

Miniägget som gömde sig i jätteägget, var helt intakt när Scott kläckte det. 

Upptäckten har fått stor spridning i Australiska medier där fyndet nu kallas ett "babushka-ägg", då det kan liknas vid en rysk trädocka fylld med allt mindre delbara dockor inuti.

Ägget innehåll ett annat, lite mindre ägg.Foto: Facebook

Har hänt tidigare

Trots att upptäckten är spektakulär är den inte helt unik.

Redan 2011 fick 70-åriga Alva Larsson ett ägg inuti sitt ägg. Hon hade redan kokat ägget och fick en chock när hon skulle hugga in i sin frukost.

Lena Holm, docent i djurfysiologi och husdjursagronom på Lantbruksuniversitet, uttalade sig då om händelsen och fenomenet:

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, berättade Lena för Expressen vid tillfället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag