Huset kostar 275 000 och tar sex timmar att bygga

Publicerad

Huset är förhållandevis billigt och går att bygga ihop på en eftermiddag.

Är det här lösningen på bostadskrisen, tro?

Bostadskrisen är ständigt närvarande.

Ja, mer eller mindre vart man än åker i världen.

Men det öppnar för nya idéer och innovationer. 

En ny kategori bostäder är så kallade "mikrobostäder". Det vill säga: Billiga hem i miniformat som har allt man behöver till ett förhållandevis lågt pris.

Som en Ikea-leverans

Den italienska arkitekten Renato Vidal har nu tagit konceptet vidare genom att utveckla ett 26 kvadratmeter stort hem som kostar motsvarande 275 000 kronor, rapporterar brittiska Independent

Husen, som kallas M.A.Di, består av moduler som tillverkas i fabrik och packas i platta paket likt de på Ikea. Paket som sedan enkelt kan transporteras till var som helst i världen.

Huset behöver inte ens stå på en cementgrund utan kan byggas upp mer eller mindre var som helst genom att huset "ankras" i marken. Då huset även går att packa ihop kan det i vissa länder räknas som temporär bebyggelse som inte kräver byggnadslov. 

 

Finns även med två våningar

Men det unika är att huset blott tar 6-7 timmar att montera ihop och att det enbart krävs tre personer att få det att stå.

Basic-modellen på 26 kvadratmeter, som kostar 275 000 kronor, kommer med ett badrum, förberedd plats för kök och allt som hör därtill samt de tekniska installationer som krävs för att göra det hela till ett fullgott hem. Huset är även extremt miljövänligt med solpaneler, ledlampor och ett särskilt vattenreningssystem. 

Det finns en dyrare tvåvåningsvariant på 84 kvadratmeter för motsvarande 610 000 svenska kronor.

Här kan du se när huset byggs ihop:

https://www.youtube.com/watch?v=usbyJLOiFbE
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag