Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huset kostar 275 000 och tar sex timmar att bygga

Huset är förhållandevis billigt och går att bygga ihop på en eftermiddag.

Är det här lösningen på bostadskrisen, tro?

Bostadskrisen är ständigt närvarande.

Ja, mer eller mindre vart man än åker i världen.

Men det öppnar för nya idéer och innovationer. 

En ny kategori bostäder är så kallade "mikrobostäder". Det vill säga: Billiga hem i miniformat som har allt man behöver till ett förhållandevis lågt pris.

Som en Ikea-leverans

Den italienska arkitekten Renato Vidal har nu tagit konceptet vidare genom att utveckla ett 26 kvadratmeter stort hem som kostar motsvarande 275 000 kronor, rapporterar brittiska Independent

Husen, som kallas M.A.Di, består av moduler som tillverkas i fabrik och packas i platta paket likt de på Ikea. Paket som sedan enkelt kan transporteras till var som helst i världen.

Huset behöver inte ens stå på en cementgrund utan kan byggas upp mer eller mindre var som helst genom att huset "ankras" i marken. Då huset även går att packa ihop kan det i vissa länder räknas som temporär bebyggelse som inte kräver byggnadslov. 

Finns även med två våningar

Men det unika är att huset blott tar 6-7 timmar att montera ihop och att det enbart krävs tre personer att få det att stå.

Basic-modellen på 26 kvadratmeter, som kostar 275 000 kronor, kommer med ett badrum, förberedd plats för kök och allt som hör därtill samt de tekniska installationer som krävs för att göra det hela till ett fullgott hem. Huset är även extremt miljövänligt med solpaneler, ledlampor och ett särskilt vattenreningssystem. 

Det finns en dyrare tvåvåningsvariant på 84 kvadratmeter för motsvarande 610 000 svenska kronor.

Här kan du se när huset byggs ihop:

https://www.youtube.com/watch?v=usbyJLOiFbE