Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon har helt friska ben – men vill vara förlamad

Chloe har en ovanlig önskan. Foto: Privat
Hon drömmer om att bli förlamad. Foto: Privat

Hon har välfungerande ben – men drömmer om att bli förlamad.

Nu berättar Chloe Jennings-White om sin ovanliga önskan.

– Ingen skulle hitta på det här, det skulle bara vara galet, berättar hon.

Vid första anblick är Chloe Jennings-White en helt vanlig 58-åring. Hon bor i det lilla samhället West Bountiful, Utah, USA – och omges dagligen av höga bergskedjor och grönskande ängar. Precis som många andra 58-åringar är Chloe lyckligt gift och tycker om att åka skidor.

Men Chloe vill något mycket ovanligt. Hon önskar att hon att bli förlamad.

Chloe har en ovanlig önskan. Foto: Privat

"Känns fel att gå"

Enligt Huffington Post lever hon med body integrity identity disorder, ett psykologiskt tillstånd där den drabbade känner att en viss kroppsdel inte passar bra. Personer som lever med det här känner ofta en önskan att genomgå amputation eller leva ett liv som funktionsvarierad:

– När jag sitter i rullstol tänker jag inte ens på rullstolen. Det känns normalt för mig, men när jag går så känns det fel, har hon tidigare berättat för nyhetssajten ABC4.

Hon drömmer om att bli förlamad. Foto: Privat

Chloe menar att hon bara var fyra år gammal när hon insåg att hon egentligen inte skulle ha fungerande ben. Hon var avundsjuk på förlamade barn samt en moster som hade varit med om en olycka.

"Skulle aldrig ångra det"

Vid nio års ålder försökte Chloe göra sig själv förlamad genom att cykla ut från en scen – men tilltaget resulterade endast i skrapsår och blåmärken.

– Jag visste inte att det fanns andra där ute som också led av det här förrän ungefär tio år sedan. Ingen skulle hitta på det här, det skulle bara vara galet, har hon berättat för nyhetskanalen KUTV-TV.

Chloes enda hopp är en operation för 25 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 209 000 svenska kronor. Det skulle innebära att en läkare skär av nervtrådar kopplade till benen.

– Jag vet dock att jag aldrig skulle ångra det, säger hon.

Huruvida en sådan operation borde vara laglig har diskuterats av läkare och forskare i flera länder länge. Vissa menar att man uppmuntrar patientens psykiska ohälsa genom att låta dem amputera friska kroppsdelar, och att risken finns att de då kommer vilja amputera fler. Andra menar att det är säkrare att avlägsna kroppsdelarna under kontrollerade former – för att minimera risken att patienten försöker göra det själv.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!