Chloe har en ovanlig önskan. Foto: PrivatChloe har en ovanlig önskan. Foto: Privat
Chloe har en ovanlig önskan. Foto: Privat
Hon drömmer om att bli förlamad. Foto: PrivatHon drömmer om att bli förlamad. Foto: Privat
Hon drömmer om att bli förlamad. Foto: Privat

Hon har helt friska ben – men vill vara förlamad

Publicerad

Hon har välfungerande ben – men drömmer om att bli förlamad.

Nu berättar Chloe Jennings-White om sin ovanliga önskan.

– Ingen skulle hitta på det här, det skulle bara vara galet, berättar hon.

Vid första anblick är Chloe Jennings-White en helt vanlig 58-åring. Hon bor i det lilla samhället West Bountiful, Utah, USA – och omges dagligen av höga bergskedjor och grönskande ängar. Precis som många andra 58-åringar är Chloe lyckligt gift och tycker om att åka skidor.

Men Chloe vill något mycket ovanligt. Hon önskar att hon att bli förlamad.

Chloe har en ovanlig önskan.Foto: Privat

"Känns fel att gå"

Enligt Huffington Post lever hon med body integrity identity disorder, ett psykologiskt tillstånd där den drabbade känner att en viss kroppsdel inte passar bra. Personer som lever med det här känner ofta en önskan att genomgå amputation eller leva ett liv som funktionsvarierad:

– När jag sitter i rullstol tänker jag inte ens på rullstolen. Det känns normalt för mig, men när jag går så känns det fel, har hon tidigare berättat för nyhetssajten ABC4.

Hon drömmer om att bli förlamad.Foto: Privat

Chloe menar att hon bara var fyra år gammal när hon insåg att hon egentligen inte skulle ha fungerande ben. Hon var avundsjuk på förlamade barn samt en moster som hade varit med om en olycka.

"Skulle aldrig ångra det"

Vid nio års ålder försökte Chloe göra sig själv förlamad genom att cykla ut från en scen – men tilltaget resulterade endast i skrapsår och blåmärken.

– Jag visste inte att det fanns andra där ute som också led av det här förrän ungefär tio år sedan. Ingen skulle hitta på det här, det skulle bara vara galet, har hon berättat för nyhetskanalen KUTV-TV.

Chloes enda hopp är en operation för 25 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 209 000 svenska kronor. Det skulle innebära att en läkare skär av nervtrådar kopplade till benen.

– Jag vet dock att jag aldrig skulle ångra det, säger hon.

Huruvida en sådan operation borde vara laglig har diskuterats av läkare och forskare i flera länder länge. Vissa menar att man uppmuntrar patientens psykiska ohälsa genom att låta dem amputera friska kroppsdelar, och att risken finns att de då kommer vilja amputera fler. Andra menar att det är säkrare att avlägsna kroppsdelarna under kontrollerade former – för att minimera risken att patienten försöker göra det själv.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag