Hon bryter tystnaden om mobbningen i skolan: "Bar runt på ett självhat"

Miriam Bryant är med i Bris nya kampanj.
Miriam Bryant är med i Bris nya kampanj.

Hon kände sig inte tillräckligt bra, fick höra att hon var ful, och med tiden övertygade hon sig själv om att det faktiskt var så.

Miriam Bryant, i dag framgångsrik artist, berättar nu om de tuffa åren i skolan.

I samband med Bris nya idolkampanj bryter en rad kända personer och idoler tystnaden och talar om ett ämne som många människor bär på inombords:

Mobbning och jobbiga erfarenheter som barn.

En av de som berättar öppet om skolåren är artisten Miriam Bryant, 26.

– När man gick i skolan kunde man få höra att man var ful. Killar som var coola och snygga och lite äldre än man själv var kunde säga det, och även andra tjejer som var mycket ballare än man själv kände sig. De kunde ofta säga att man var ful, säger Miriam Bryant i samband med Bris senaste kampanj.

Intalade sig att hon var ful

Med tiden intalade sig Miriam Bryant att det var som alla andra sa: Att hon är ful. Och det är inte helt ovanligt att känna som Miriam Bryant gjorde.

– Jag tror att det svåra är att man till slut säger det till sig själv väldigt mycket, att man går runt och bär på något slags självhat hela tiden, och det är nästan det starkaste som finns. Det man tycker och känner om sig själv. Så starkt som man kan hata sig själv... tänk om man kunde älska sig själv lika starkt? säger Miriam Bryant.

Det är viktigt att våga ta kontakt med vuxna för att berätta om sina problem, säger Miriam Bryant.
Foto: Bris

Nu, i vuxen ålder, har den 26-åriga artisten fått viss distans till de jobbiga åren som ung. 

Hon är tacksam för att ha fått hjälp att prata om allt det jobbiga.

– Jag hade jätteviktiga personer i mitt liv när jag var liten. Dels hade jag den enorma turen att ha en massa kompisar som var viktiga för mig, och sedan hade jag mina syskon som jag kunde finna enorm tröst hos, och sedan var det faktiskt lärare på skolan som jag kände att jag kunde prata med om jobbiga saker.

"Ta kontakt"

Miriam Bryants råd till unga människor i dag är att faktiskt ta kontakt med en vuxen som man känner förtroende för.

– I början kanske det var svårt just med det men det finns alltid vuxna som är duktiga på att lyssna. Kompisar också, säger hon och fortsätter:

– Jag tog tag i det själv faktiskt när jag gick i högstadiet. Då gick jag till syokonsulenten, som det hette då. Jag gick och frågade en i personalen som jag litade på om man kunde gå och prata någonstans om saker som jag tycker är jobbiga. Och sedan dess har jag gjort det.

Miriam Bryant fick ständigt hör att hon är "ful".
Foto: Bris

Man ska heller inte skämmas över att behöva prata av sig.

Det är bara nyttigt, säger Miriam Bryant.

– Jag har gått mycket i samtalsterapi, som barn och även som vuxen i dag, och för mig är det som att gå till gymmet och träna sina muskler. För mig är det precis lika viktigt med psykisk hälsa som fysisk hälsa, om inte viktigare nästan. Och jag har tränat på det hela mitt liv. Jag har gått till "gymmet" med hjärnan, säger hon.

Miriam Bryant säger vidare att hon med åren insett något som hon aldrig insåg som barn. 

– Oftast är det personen som säger att en är ful som är den som känner sig fulast själv och den som säger att du inte har några vänner är oftast är den personen som känner att den inte har några vänner. Men det är kanske svårt att se när man går i femman eller sexan, säger hon.

https://www.instagram.com/p/Ba6CgCiHD_P/?taken-by=expressen