Hatstorm – efter video på bebis som leker med en orm

Publicerad

En sex år gammal video har fått spridning igen.

Och åter riktas kritik mot innehållet – och pappan som har spelat in filmen.

En video på ett barn som leker med en pytonorm har fått stor spridning på Facebook den senaste veckan.

I videon kan man se hur en 14 månader gammal flicka ligger på golvet – med en närmare fyra meter lång orm bredvid sig.

Ormen är en av familjens flera ormar och husdjur.

Nu riktas massiv kritik mot pappan.

"Vem fan lägger sitt barn på golvet med en orm?!" frågar sig en person på Facebook.

"Den är ormen har farliga instinkter", menar en annan.

Foto: Youtube

"Ormar är kärleksfulla djur"

Men enligt pappan, Jamie Guarino, var det ett högst medvetet val att låta dottern leka med familjens älskade orm – för att "motarbeta folks fördomar om ormar" och "bevisa att rädsla för ormar är onödigt", skriver brittiska Mirror.

Själva klippet är dock inte nytt.

Nej, det spelades in för sex år sedan och fick stor spridning redan 2015, men nu är det alltså åter aktuellt.

– Jag vill bara visa det faktum att ormar inte är ondskefulla djur, säger pappa Jamie.

– De kan vara kärleksfulla husdjur trots sitt dåliga rykte. Min dotter var absolut inte i fara. Det är 95% fler hundattacker än ormattacker, fortsätter pappa Jamie.

"Åt upp min katt"

Pappa Jamie säger att de flesta brukar reagera negativt när de ser klippet på dottern och ormen.

– Och jag förstår inte varför, för du kan ju se att ormen bara stryker omkring och inte har något intresse av att bita, strypa eller svälja henne, säger han.

På Facebook fortsätter kommentarerna att rasa in.

"Den där ormen förbereder nog sin näsa måltid", skriver en person.

"Min pojkvän hade en pytonorm och han svor att den inte skulle skada andra. Men en dag när jag var borta kröp den ur sitt terrarium och åt min upp min katt. Jag ballade ur helt. Om jag inte hade tagit upp min dotter hade hon också kunnat bli uppäten", skriver en annan. 

Kolla in familjens video med ormen och barnet nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=q3qc-y24Fd4

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag