Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här driver Jonna, 28, med den svenska våren

Jonna Jintons video har fått över en miljon visningar.
Foto: Privat
Hela Sverige kan känna igen sig i hennes längtan efter vår.
Foto: Privat

Jonna Jinton, 28, har spelat in en vårfilm som setts av miljoner människor.

Anledningen? Alla kan relatera till känslan som videon fångar så väl.

– Till slut får vi människor ett behov att skratta, säger Jonna.

För sju år sedan tog bloggaren Jonna Jinton, 28, sitt pick och pack och flyttade 100 mil från Göteborg till Grundtjärn, en by med nio invånare strax utanför Örnsköldsvik.

Där bor hon nu isolerat – och kan ägna sig åt det hon tycker allra mest om. Att skapa.

– Naturen är för mig det viktigaste jag har. Det är därifrån jag får all inspiration, säger Jonna, som nu har fått hela världen att skratta genom en mycket speciell vårvideo.

LÄS MER: Jonna vågade följa sin dröm: "Jag har inte ångrat mig en enda sekund" 

Jonna Jinton berättar att hon älskar naturen.
Foto: Privat

Förväntade sig inte uppståndelsen

I videon traskar Jonna rakt ut i den norrländska vinterkylan och meterhöga snön – iklädd enbart sommarklänning. Oberörd av minusgraderna börjar hon sedan leende hänga upp tvätten på tork.

På mindre än ett dygn har den setts över en miljon gånger, och det är inte bara svenskar som känner igen sig i den humoristiska framställningen av vinterfrustration. Jonna berättar att hon inte hade väntat sig all uppståndelse.

– Jag fick en chock. Men vintern har varit väldigt tuff i år, med olyckor och klagan. Då får vi människor till slut ett behov av att skratta, säger hon.

Till sommaren flyttar en ko in på Jonnas gård, som hon nyligen köpte.
Foto: Privat

Fick idén på toaletten

28-åringen fick idén när hon satt på toaletten, och tittade ut från fönstret som vetter mot gården.

– Det är ändå mitten av mars, och det ska ju vara lite annorlunda än så här, tänkte hon då hon såg det tjocka snötäcket.

Nu kommenterar människor från hela världen videon, såväl amerikaner som svenskar. De allra flesta kan känna igen sig. Men vissa verkar ha missat det humoristiska anslaget.

"Oj, svenskar är verkligen hårdhudade" och "Fryser du inte, varför tar du inte på dig en tröja?" är kommentarer som Jonna fått höra.

"Naturen är för mig det viktigaste jag har. Det är därifrån jag får all inspiration."
Foto: Privat

"Jag var missnöjd med livet"

Det är dock inte första gången som bloggaren får sina tittare att kikna av skratt. Med 300 000 följare på Facebook är Jonna Jinton en älskad röst. Men det har varit en lång väg dit.

– Jag var förvirrad efter studenten. Jag pluggade till undersköterska och bodde hemma hos mina föräldrar. Jag var missnöjd med livet. Då fick det vara nog. Jag ville följa mitt hjärta, berättar hon, om den livsomvälvande flykten från storstadslivet.

I dag trivs hon med tillvaron, och ångrar inte sitt beslut för en sekund.

– Jag älskar kontrasten att sitta i min lilla vedeldade stuga, helt själv, för att sedan ladda upp en film som efter någon timma är uppe i miljoner visningar. Jag tycker det är så roligt, säger bloggstjärnan.

https://www.facebook.com/jonnajinton/videos/1830445460310740/