För första gången beviljas vad som kan beskrivas som "vård av sjuk hund". Foto: Radomir Rezny/Capture LightFör första gången beviljas vad som kan beskrivas som "vård av sjuk hund". Foto: Radomir Rezny/Capture Light
För första gången beviljas vad som kan beskrivas som "vård av sjuk hund". Foto: Radomir Rezny/Capture Light
Nu får kvinnan vara hemma från jobbet – för att ta hand om sin sjuka hund. (Bilden är en genrebild.) Foto: ColourboxNu får kvinnan vara hemma från jobbet – för att ta hand om sin sjuka hund. (Bilden är en genrebild.) Foto: Colourbox
Nu får kvinnan vara hemma från jobbet – för att ta hand om sin sjuka hund. (Bilden är en genrebild.) Foto: Colourbox

Här är landet som skriver historia – tillåter "vård av sjuk hund"

Publicerad

En italiensk kvinna vann den rättsliga kampen mot domstolen.

Nu får hon vara hemma från jobbet – för att ta hand om sin sjuka hund, enligt BBC.

– Det är ett viktigt steg framåt, säger Gianluca Felicetti från den ideella organisationen Anti-Vivisection League.

För första gången någonsin i en italiensk rättssal beviljas vad som enbart kan beskrivas som "vård av sjuk hund".

Kvinnan fick kämpa för att få betalt för den tid hon stannade hemma från jobbet för att ta hand om sin hund. Nu har hon vunnit, rapporterar BBC.

Med hjälp av advokater från den italienska icke-vinstdrivande organisationen Anti-Vivisection League (LAV) kunde kvinnan, som är en akademiker på La Sapienza-universitetet i Rom, ta hem segern.

"Medlemmar av familjen"

En domare följde kvinnans linje och ansåg att universitetet ska bedöma frånvarons orsak som "allvarlig eller familjerelaterad".

Kvinnan, som inte har namngetts, var hemma från jobbet i två dagar för att ta hand om sin 12-åriga English Setter-hund Cucciola, efter att hunden hade opererats.

LÄS OCKSÅ: Hundvalpen Rocco dog efter olyckan med sitt halsband hemma 

Advokaterna hänvisade till en bestämmelse i italiensk lag som konstaterar att människor som överger ett djur som riskerar "svårt lidande" kan fängslas i ett år och tvingas böta upp till nästan 100 000 kronor.

– Det är ett viktigt steg framåt som erkänner att djur som inte ägs för ekonomisk vinst eller arbetskraft blir medlemmar av familjen, säger Gianluca Felicetti, ordförande på Anti-Vivisection League.

– Nu kan de som hamnar i likadana situationer hänvisa till det här viktiga prejudikatet.

Ett prejudikat innebär att en dom, ett beslut eller utslag i en domstol fungerar som regel eller vägledning i ärenden med liknande omständigheter – vilket innebär att hunden Cucciola faktiskt skrev italiensk historia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag