"Vedervärdigt", sa domaren om hennes beteende. Foto: Facebook
"Vedervärdigt", sa domaren om hennes beteende. Foto: Facebook

Hanna, 24, fejkade dödlig cancer – för att kunna festa

Publicerad

Hanna lurade till sig nästan 270 000 kronor från familj, vänner och grannar – genom att säga att hon var dödligt sjuk i cancer.

Anledningen? Hon ville hålla uppe sin festliga livsstil.

Hanna Dickenson arbetade fram till kraschen som mäklare och kommer från Melbourne, Australien.

Nu rapporterar ABC News att 24-åringen döms till tre månader i fängelse – efter en omfattande lögnkupp.

Hanna fejkade dödlig cancer – för att kunna resa.Foto: Facebook

Enligt nyhetssajten lurade Hanna sina föräldrar att hon behövde pengar för en livsuppehållande cancerbehandling i Thailand och på Nya Zeeland. Föräldrarna hade det redan kärvt ekonomiskt och tvingades fråga grannar och vänner efter pengar.

Hannas lögn om dödliga cancern

Men Hanna gav sig även på offer utanför familjen. Ett av dem hade precis kommit hem från en just en cancerbehandling när han lurades att föra över 10 000 dollar till henne i mars 2013.

De 42 000 dollar som Hanna totalt lurade till sig, motsvarande nästan 270 000 svenska kronor, gick inte till någon cancerbehandling. I stället brändes de på alkohol, droger och semesterresor.

"Vedervärdigt", sa domaren under rättegången.Foto: Facebook

Hannas tillvägagångssätt avslöjades när ett av offren upptäckte bilder på sociala medier där det framgick att Hanna inte alls var sjuk.

Domarens hårda ord

Domaren David Starvaggi beskriver Hannas metod som "vidrig".

– Det har funnits krav på ekonomiskt stöd under förutsättningar där det verkade som att Ms. Dickenson hade få valmöjligheter kvar, säger han och fortsätter:

– Domstolen måste med rätta avskräcka andra från att ägna sig åt den här typen av beteende, som att dra nytta av personer som är villiga att hjälpa till och donera pengar för att stödja någon i vad som uppfattas vara mycket tragiska eller svåra situationer.

Hanna Dickenson erkände sig skyldig till bedrägeri och dömdes till tre månaders fängelse och samhällstjänst. I rätten framkom även att hon förlorar jobbet som mäklare, samt att hon måste läggas in för drogmissbruk.

Hannas advokat meddelade att hon kommer överklaga domen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag