Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han berättar om den tuffa tiden under högstadiet

Tomas Sekelius är en av Bris idoler.
Foto: Bris
Thomas Sekelius berättar om mobbningen.
Foto: Bris

Han blev inte inkluderad i något gäng på högstadiet och blev kallad för "äcklig bög" av klasskamraterna.

Thomas Sekelius är i dag en av Sveriges mest framgångsrika youtubers, men resan dit har inte varit enkel.

– Den färgstarka, glada och sprudlande människa som sitter här i dag, det var inte den jag var för några år sedan, berättar han.

I samband med Bris nya idolkampanj bryter flera kända profiler tystnaden om mobbning och jobbiga erfarenheter under uppväxten.

En av dessa idoler är artisten och youtubern Thomas Sekelius, 20.

Nu berättar han öppet om mobbningen i högstadiet, klasskamraternas elaka ord samt hur han överlevde under den tuffaste perioden.

– Skällsord var vardagsmat. Jag kom in i puberteten lite senare än alla andra och det gjorde mig tydligen till en "äcklig bög", säger han. 

Thomas blev till slut rädd för att gå till skolan.
Foto: Bris

Var rädd att gå till skolan

Thomas berättar att klassen bildade grupperingar under åttan på högstadiet, och att han inte blev inkluderad i något gäng.

Någonstans där började han längta till loven, och blev allt mer rädd för att gå till skolan.

– Just den rädslan i skolan var inte en chockrädsla utan mer som ett sug i magen, som att jag mådde lite illa hela dagen. När jag kom hem kände jag att jag äntligen kunde andas ut, och jag tänkte 'gud vad skönt'.

Slutade försöka passa in

Trots det gick han till skolan varje dag, och i nian slutade han att försöka passa in bland klasskamraterna.

– Jag insåg att det inte fanns någon poäng med att passa in bland folk som ändå inte var mina vänner. Jag sket egentligen bara i allting, slutade försöka och bara var.

Under den perioden drabbades Thomas av en ätstörning.

– Jag fick lite psykiska problem där som började med en ätstörning. Jag tror att jag delvis blev mättad av allt som hände i skolan. Mina psykiska besvär blev viktigare än allt det andra. Där flöt allt över till någonting annat.

Högstadiet var den tuffaste perioden i Thomas skolgång.
Foto: Bris

Vändningen på gymnasiet

När Thomas började i en estetklass på gymnasiet, mötte han flera människor som hade haft liknande upplevelser under högstadiet.

– Det var mycket förståelse i den klassen, jag fick vara mig själv hela tiden. Jag kunde samla ihop alla pusselbitar som hade gått isär under högstadiet, pussla ihop dem och göra det hela till en styrka. Jag växte väldigt mycket som människa under den tiden.

Thomas vill betona vikten av att prata med någon om sina känslor, oavsett vad man går igenom.

Han valde att vända sig till Barn och Ungdomspsykiatrin, BUP, för att tillsammans med en psykolog berätta om allting för sina föräldrar efter några år.

Känner ilska

Enligt Thomas har han inga större men från mobbningen, men han kan ibland känna en stark ilska gentemot mobbarna.

– Varför får man för sig att göra såna saker och säga såna sjuka saker bara för att man själv är osäker och för att man själv vill smälta in i en grupp?

Men trots allting som har hänt, skulle Thomas inte vilja ändra på någonting.

– Den färgstarka, glada och sprudlande människa som sitter här i dag, det var inte den jag var för några år sedan. Men det är fortfarande ingenting som hände då som jag skulle vilja ändra på. Det har format mig mycket till den jag är i dag.