Ett anonymt franskt par fick en dotter i november förra året. Foto: ColourboxEtt anonymt franskt par fick en dotter i november förra året. Foto: Colourbox
Ett anonymt franskt par fick en dotter i november förra året. Foto: Colourbox
Nu vill paret kalla dottern till Liam. Foto: ColourboxNu vill paret kalla dottern till Liam. Foto: Colourbox
Nu vill paret kalla dottern till Liam. Foto: Colourbox

Föräldrarna nekas döpa sin dotter – till vanliga killnamnet

Publicerad

Ett par vill att deras dotter ska heta ett vanligt killnamn – men myndigheterna vägrar godkänna valet då de menar att det skapar förvirring kring könstillhörighet. 

Det är ett gift anonymt par bosatta i Morbihan i Frankrike som gjort det ovanliga valet, skriver The Local.

I november förra året fick paret sitt tredje barn, en dotter, och kom fram till att de vill ge dottern namnet Liam. 

Liam är en förkortning av det irländska namnet "Uilliam" och det är ovanligt att flickor tilltalas med namnet.

I måndags ingrep de franska myndigheterna då de menar att valet av namn bryter mot lagen. Därför ska målet upp i en domstol, datumet är dock ännu inte bestämt.

Foto: Colourbox

Menar att namnet skulle skada dottern

Åklagaren i målet menar att namn är könsbestämda och att endast pojkar ska kunna heta Liam. I Frankrike är det ovanligt med namn som både pojkar och flickor kan heta.

Dottern ska, enligt åklagaren, inte kunna heta detsamma som Liam Gallagher, sångare i engelska bandet Oasis, och Liam Neeson, irländsk skådespelare.

Vidare menar åklagaren att om dottern fick heta Liam skulle det skada henne genom att hon och omgivningen blir förvirrad kring vad hon har för könstillhörighet. 

Foto: Colourbox

Inte första gången myndigheterna ingriper

Fram tills 1993 fick franska föräldrars endast välja namn på sina barn som redan var godkända av den franska staten.

Sedan 1993 har myndigheterna ingripit flera gånger då franska föräldrar velat vara kreativa. 

Tidigare i år ville ett gift par ge sin son ett namn som, beroende på var i Frankrike man bor kan stavas med eller utan apostrof, antingen Derc'hen eller Derchen. 

De franska myndigheterna vägrade då godkänna namnet, Derc'hen, för att det har en apostrof.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag