Foto: Warwickshire Police‏
 Foto: Warwickshire Police‏

Fantombild på inbrottstjuv skapar starka reaktioner

Publicerad

Polisens sökande efter två inbrottstjuvar ledde i veckan till att man la upp en elektroniskt skapad fantombild på Twitter.

Nu skrattar tusentals människor åt den roliga "missen".

Tidigare i år skedde ett inbrott i den brittiska staden Stratford-upon-Avon. De två gärningsmännen utgav sig för att komma från en mäklarbyrå och tog sig på så sätt in i kvinnans bostad.

Polisen har sedan dess varit på jakt efter de sluga inbrottstjuvarna – men fallet har nu tagit en skrattretande vändning, skriver The Guardian.

 

LÄS MER: Polisens omtalade fantombild löste fallet

 

Bilden på tjuven

När kvinnan insåg att männen stal pengar från henne bad hon dem att lämna lägenheten. Polisen har ännu inte uttalat sig om hur mycket tjuvarna hann plocka på sig.

I jakt på mer information om händelsen har polisen nu gått ut med en fantombild på en av gärningsmännen på Twitter.

I bildtexten skriver de:

"Vi har skapat en elektronisk bild av den misstänka inbrottstjuven. Om du har någon information, vänligen kontakta oss."

https://twitter.com/warkspolice/status/981154696319684610?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fuk-news%2F2018%2Fapr%2F03%2Fpolice-e-fit-of-big-mouthed-burglary-suspect-goes-viral&tfw_creator=pgreenfielduk&tfw_site=guardian

Reaktionerna på Twitter

Tusentals personer har nu reagerat, gillat eller delat vidare polisens inlägg på Twitter. Men det är inte allmänhetens intresse av rättvisa som har skapat detta engagemang.

Nu skrattar alla åt att gärningsmannens orealistiska "utseende".

"Ni måste lägga upp en bild på tjuven när ni tar honom. Vi måste få se den!", skriver en användare.

"Det är något som är väldigt utmärkande med den här personen, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är", skriver en annan.

"Det här är på riktigt"

Efter uppståndelsen har polisen uttalat sig om inlägget:

"Vi kan bekräfta att det här är på riktigt. Vi ville fånga er uppmärksamhet. Bilden är skapt efter brottsoffrets beskrivning av gärningsmannen. Vi hoppas att det här innebär att vi kommer identifiera inbrottstjuven inom kort".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag