Dustin Radney, till vänster, med grannen och sin familj – med björnen i bakgrunden. Vad som inte syns är att poliser och viltvårdare stod på var sin sida om dem. Foto: KAMERAONEDustin Radney, till vänster, med grannen och sin familj – med björnen i bakgrunden. Vad som inte syns är att poliser och viltvårdare stod på var sin sida om dem. Foto: KAMERAONE
Dustin Radney, till vänster, med grannen och sin familj – med björnen i bakgrunden. Vad som inte syns är att poliser och viltvårdare stod på var sin sida om dem. Foto: KAMERAONE
Björnen drog sig till soptunnorna. Foto: KameraOneBjörnen drog sig till soptunnorna. Foto: KameraOne
Björnen drog sig till soptunnorna. Foto: KameraOne
En soptunna undersöks av björnen. Foto: KameraOneEn soptunna undersöks av björnen. Foto: KameraOne
En soptunna undersöks av björnen. Foto: KameraOne

Familjen tog en bild tillsammans med grannen – men det som visas i bakgrunden skrämmer slag på de flesta

Publicerad

Brummelibrum, vem lufsar där? 

De här grannarna lät sig inte skrämmas av björnmötet.

– Han var ganska modig och visade inga tecken på aggression så vi lyckades få några bilder framför honom medan han åt, säger Dustin Radney till Omtalat.

Plötsligt dök den upp i trädgården. En stor, hungrig svartbjörn på 180 kilo, som WKMG Click Orlando var först med att berätta.

– Björnen strövade runt i grannskapet och åt sopor ur soptunnor som folk ställt ut, säger Dustin Radney om förra veckans björnmöte i Apopka i Florida, USA.

Han lät sig inte skrämmas av besöket och tillsammans med grannen filmade och fotade han den lurviga besten – med sig själv i förgrunden. 

– Då bestämde han sig för att ta en tupplur en stund så vi kunde ta några fler bilder. När han vaknade gick han från hus till hus och letade efter soptunnor för att hitta mer mat och vi följde honom några timmar tills det började bli mörkt. 

Björnen lade sig och sov i någon timme.Foto: KameraOne

Stod med poliser och viltvårdare

Med hjälp av Photoshop manipulerade Dustin Radney en bild och placerade sin son på björnens rygg. 

Han påpekar att de följde myndigheternas råd om att hålla minst 45 meters avstånd om man ser en björn, aldrig närma sig den och försöka skapa distans så att den inte känner sig trängd utan fritt kan gå sin väg. Vad Dustin Radneys bilder inte visar är att poliser och djurvårdare stod på var sin sida om dem för att övervaka björnens beteende. 

Med hjälp av Photoshop manipulerade Dustin Radney en bild och placerade sin son på björnens rygg.Foto: KameraOne

Viktigt att hålla avstånd

Myndigheterna påminner också om att inte sätta ut matavfall förrän det ska hämtas eftersom björnar gärna återvänder till ett ställe där det är lätt att få mat, speciellt inför vintern. Även avfall som lagts i en soptunna av plast ger ifrån sig lockande dofter för björnar och det är viktigt att de behåller sin naturliga skygghet för människor och inte blir förvirrade genom att man tillhandahåller mat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag