Foto: Youtube via Metro UKFoto: Youtube via Metro UK
 Foto: Youtube via Metro UK
Foto: Youtube via Metro UKFoto: Youtube via Metro UK
 Foto: Youtube via Metro UK

Experterna varnar: farlig skönhetstrend sprids på nätet

Publicerad

På Youtube sprids filmklipp på hur du tar bort dina ärr med ”gummisnodsmetoden”.

Nu varnar en experten för följderna av skönhetstrenden, skriver Daily Mail

Flera instruktionsvideor som visar hur du själv ”stryper” dina ärr sprids på Youtube.

”Gummisnodsmetoden” går ut på att man tar bort sina ärr genom att ”strypa” dem med gummisnoddar.

Men metoden kan orsaka allvarliga infektioner, kallbrand eller till och med döden, skriver brittiska Metro.

Metoden sprids på Youtube.Foto: Youtube via Metro UK

Experten varnar

Tanken är att man ska ta bort ärr som börjat växa utanpå huden, så kallade keloider, som kan påverka upp till en av tio personer globalt, enligt brittiska Metro. 

Metoden går ut på att sätta gummiband kring keloiden för att strypa blodtillförseln vilket gör att den blir svart och ramlar av.

Vissa av filmklippen har setts över 150 000 gånger.

 

LÄS MER: Tonårstjejer opererar sina kön – nu varnar experter för trenden

 

Kan orsaka kallbrand.Foto: Youtube via Metro UK

Enligt läkaren Anton Alexandroff, dermatolog och talesperson för en förening om hudsjukdomar i England är metoden väldigt smärtsam och kan resultera i infektioner, enligt the Daily Mail.

– Det kan också resultera i ytterligare deformationer eftersom det kan orsaka nekros [cell eller vävnads död reds. anm.] på ett okontrollerbart och svårförutsett sätt, säger han till tidningen.

 

LÄS MER: 55-åringen nästan blind – nu varnar experten för populära metoden 

Experterna varnar. Foto: Youtube via Metro UK

Visar på okunskap

Peter Batty som är specialist på att förminska ärrvävnad vill också varna för videorna:

– De är djupt stötande. Jag råder å det starkaste att ingen ska försöka följa instruktionerna, säger han enligt brittiska Metro.

– Videorna visar bara på en okunskap om hur både preventionen och behandlingen av keloider går till, säger han.

 

Det är en keloid

Keloid är en upphöjd kliande och ofta rodnad ärrbildning som inte respekterar det ursprungliga ärrets begränsningar och som patienten har haft i mer än 6 månader. 

Den som drabbats kan få remiss till en klinik för Rekonstruktiv plastikkirurgi.

 

Källa: NHS och Karolinska

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag