Viktig information saknas ofta vid bilolyckor där familjer med små barn är inblandade. Foto: Colourfox, FacebookViktig information saknas ofta vid bilolyckor där familjer med små barn är inblandade. Foto: Colourfox, Facebook
Viktig information saknas ofta vid bilolyckor där familjer med små barn är inblandade. Foto: Colourfox, Facebook
Därför uppmanas föräldrar sätta fast en lapp med viktigt information på barnens bilbarnstol. Det är brandstationen i Michigan, USA, som kommer med uppmaningen. Foto: FacebookDärför uppmanas föräldrar sätta fast en lapp med viktigt information på barnens bilbarnstol. Det är brandstationen i Michigan, USA, som kommer med uppmaningen. Foto: Facebook
Därför uppmanas föräldrar sätta fast en lapp med viktigt information på barnens bilbarnstol. Det är brandstationen i Michigan, USA, som kommer med uppmaningen. Foto: Facebook

Enkla knepet – som kan rädda barns liv vid bilolycka

Publicerad

Vid en olycka när små barn är inblandade finns inte alltid viktig information till hands för räddningspersonalen.

Därför kommer personalen på en brandstation nu med ett enkelt knep för att lösa problemet.

– Det här kan rädda ditt barns liv, skriver de i ett inlägg.

Det var i söndags som en brandkår, The Rose City Area Fire Department, i Michigan, USA, skrev ett inlägg på Facebook, skriver Babble.

Brandmännen menar att de och räddningstjänsten alltför ofta kommer till allvarliga olyckor där familjer med små barn har råkat illa ut. 

Ofta är då föräldrarna medvetslösa och kan inte svara på frågor om vad som hänt och vilka föräldrarna och barnen är.

Därför uppmanar brandmännen alla föräldrar att ta två minuter av sin tid till att på en lapp  skriva ner viktig information till brandkår och räddningstjänst.

"Det här kan rädda ditt barns liv" skriver brandkåren.Foto: Facebook

Kan rädda flera barns liv

Den viktiga informationen som bör finnas med, enligt räddningspersonalen är föräldrarnas namn och barnens namn, födelsedatum, kontakter vid nödsituation, och om det finns, medicinsk information som bör tas hänsyn till, till exempel om ett barn äter medicin.

Sedan är det bara att sätta fast lappen på barnets bilbarnstol.

–  Det här hjälper brandkår och räddningstjänst otroligt mycket och det här kan rädda ditt barns liv, skriver brandmännen i inlägget.

https://www.facebook.com/rosecityareafiredepartment/photos/a.347559028785501.1073741829.345239439017460/845828998958499/?type=3&theater

Fått stor spridning i sociala medier

Inlägget har fått stor spridning i sociala medier och flera positiva reaktioner och kommentarer.

– Fantastisk idé. Jag har kontaktpersoner vid nödsituation på min mobil också, skriver en kvinna. 

Flera föräldrar har tagit till sig uppmaningen så pass att de skriver att de faktiskt kommer sätta fast en lapp med viktig information på sina barns bilbarnstolar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag