Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ena tvillingen dog – nu donerar mamman bröstmjölk

Bara en av tvillingarna överlevde när mamman förlöste barnen, 27 veckor in i graviditeten.
Foto: Facebook
Nu kämpar Tara för att hjälpa andra mammor – trots sorgen.
Foto: Facebook

Tvåbarnsmamman har levt sin värsta mardröm.

När tvillingarna föddes, bara 27 veckor in i graviditeten, klarade sig bara en av pojkarna.

Men i tragedin har hon nu hittat en ljusglimt – att hjälpa andra mammor med sin bröstmjölk.

Nyblivna mamman Tara Moodie, 37, från Brisbane i Australien, har gått igenom det otänkbara. I juli förra året föddes tvillingpojkarna Ethan och Harrison, 27 veckor in i graviditeten.

Men för Harrison kom förlossningen alldeles för tidigt, och den lilla bebisen gick bort – bara åtta dagar senare.

– Min kropp har producerat dubbla mängden mjölk, men vi har inte haft någonstans att spara den, säger mamman till Daily Mail, som trots den fruktansvärda sorgen lyckats hitta en ljusglimt i sonens bortgång.

Mamman Tara med sonen Ethan.
Foto: Facebook

Tara skänker nu bort sin mjölk till andra behövande mammor, efter det att hon chockats av sin egen mängd – motsvarande tre fryspåsar.

– Det skulle varit totalt slöseri att slänga bort mjölken, så det är skönt att veta att den nu går till ett gott ändamål, säger mamman.

Vill hjälpa andra mammor

Bekant med den stress och sorg som kommer med för tidigt födda barn, vill hon nu hjälpa andra mammor i samma situation – genom att göra processen så enkel som möjligt.

– Det kan vara väldigt obekvämt vissa gånger att pumpa bröstmjölk, då vi behöver sterilisera all utrustning. Därför var det viktigt för oss att veta att vi gör en skillnad, säger Tara.

När Ethan föddes var han allvarligt underviktig, och kunde inte få i sig all mjölk som Tara producerade. Men efter ett tag började han få i sig mer och mer – och växte sig sakteligen större. Bebisen vägde 886 gram då han föddes.

Ethan lever med en allvarlig lungsjukdom, ett resultat av den för tidiga födseln.
Foto: Facebook

Delat ut mjölk till över 1 500 barn

Tara förklarar att bröstmjölk är bättre än välling för underviktiga bebisar.

– För mig var det viktigaste jag kunde göra att ge min son bröstmjölk. Välling är inte dåligt, men bröstmjölk har otroliga egenskaper, säger hon.

Mjölkbanken i Queensland, Australien, tar emot all mjölk som Tara producerar, och har hittills delat ut mjölk till över 1 500 för tidigt födda barn.

Idag, sju och en halv månad efter Ethan föddes, har han vuxit till sig ordentligt. Men den tidiga förlossningen medförde en allvarlig lungsjukdom.

– Trots det är han vid god hälsa, men vi är inte säkra på vad som händer i framtiden. Det är betryggande att han tar positiva kliv framåt varje dag, säger Tara Moodie.