Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödsannonsen togs bort efter läsarnas reaktioner

Kathleen Dehmlow somnade under torsdagen in, men sörjs inte av familjen.
Foto: SHUTTERSTOCK / TWITTER / REDWOOD FALLS GAZETTE
Kathleen Dehmlow.
Foto: TWITTER / REDWOOD FALLS GAZETTE
Sonen Jay Dehmalo, 58, sörjer inte sin mammas bortgång.
Foto: FACEBOOK
Minnesrunan publicerades i Redwood Falls Gazette, men har nu tagits bort – efter många reaktioner.
Foto: TWITTER / REDWOOD FALLS GAZETTE

Minnesrunor och dödsannonser brukar vanligtvis hylla våra älskade nära och kära som somnat in.

Men när det här syskonparet skulle beskriva sin mammas liv skrädde de inte orden.

– Vi ville äntligen få sista ordet, säger sonen Jay Dehmalo till Daily Mail.

Nu har lokaltidningen avpublicerat den uppseendeväckande minnesrunan.

Det var i förra torsdagen som Kathleen Dehmlow från amerikanska Springfield i Minnesota, somnade in, 80 år gammal.

Traditionsenligt valde då familjen att publicera en minnesruna i lokaltidningen Redwood Falls Gazette. Texten, som normalt sett brukar hylla den framlidnes liv, var dock inte särskilt charmerande, skriver tidningen The Sun.

Övergav familjen – efter att hon fick barn med makens bror

”Kathleen Dehmlow (Schunk) föddes den 19 mars, 1938, till föräldrarna Joseph och Gertrude Schunk från Wabasso. Hon gifte sig med Dennis Dehmlow på St. Annes kyrka i Wabasso 1957 och fick de två barnen Gina och Jay”, inleds minnesrunan – innan den tar en chockartad vändning.

”I 1962 blev hon gravid med sin makes broder Lyle Dehmlow och flyttade till Kalifornien. Hon övergav sina barn, Gina och Jay, som sedan uppfostrades av hennes föräldrar i staden Clements, herr och fru Schunk”, fortsätter annonsen, som nu har blivit en riktig snackis online – och gillats och delats på Twitter över 100 000 gånger.

https://twitter.com/RandBallsStu/status/1003817212283686914?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.com.au%2Flifestyle%2Frelationships%2Ffamily-friends%2Fminnesota-family-post-blistering-obituary-about-dead-mum%2Fnews-story%2F130cce938d0675883f684dba04a46dfc

En hänsynslös avslutning

Det är Twitteranvändaren ”Stu”, som under gårdagen först uppmärksammade annonsen, som nu tagits bort från lokaltidningens nätupplaga – men för alltid finns kvar i tryckt version.

Och visst är det så att avslutningen verkligen är hänsynslös.

”Hon gick bort den 31 maj 2018 i Springfield och får nu gå sitt öde till mötes. Hon kommer inte att saknas av Gina och Jay, och de förstår att jorden är en bättre plats utan henne”, avslutas minnesrunan.

Sonen Jay Dehmalo, 58, har ändrat sitt efternamn för att distansera sig från sin mamma.
Foto: FACEBOOK

Jay Dehmalo, 58, sonen som nämns i minnesrunan, har nu gått ut och berättat om annonsen för tidningen Daily Mail, varför han och systern Gina valde att publicera den.

– Du kan inte fatta hur dysfunktionell vår familj har varit. Ingen kommer kunna förstå vad vi har gått igenom, men det fick oss att skriva det här. Vi ville äntligen få sista ordet, säger han till tidningen.

Jay berättar att det var systerns idé att skriva en så uppriktig minnesruna, och att han bytt sitt efternamn – från Dehmlow – till Dehmalo, för att distansera sig från mamman.


LÄS ÄVEN: Menyn från kaféet sprids – ser du roliga missen? 


Daily Mail har även nått Kathleens överlevande syster, som menar att minnesrunan är ”otäck” och har ”skadat familjen enormt”.

– Varför vill folk prata om det? Det är inte viktigt, säger hon till tidningen.

Men för Jay Dehmalo och systern Gina, som i dag bor i Florida, var det viktigt att äntligen få säga sitt.

– Inte viktigt? Säkert. De har ingen aning om vad vi gick igenom då, på 50- och 60-talet  pratade folk inte med varandra alls, säger han.