Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Diana, 33, avfärdade vanliga symptomen – var cancer

Diana trodde magproblemen berodde på stress. Foto: Privat
Nu önskar hon att hon sökt hjälp tidigare. Foto: Privat

En orolig mage efter perioder av stress och dålig kosthållning är det många som känner igen.

Därför blev Diana Zepeda först inte oroad av den återkommande diarrén.

Efter flera strålningsbehandlingar och omfattande operationer önskar hon att hon sökte hjälp tidigare.

33-åriga Diana Zepeda reagerade först inte på sin oroliga mage. Hon tänkte att det var normalt för kvinnor i hennes ålder, som levde ett stressigt liv i storstaden Washington D.C. och hade ett krävande jobb.

– Jag tänkte "jag är ju inte 20 längre", och att det innebär att jag inte kan äta vad som helst utan att få konsekvenser, säger hon till Daily mail.

Hon skyllde först den återkommande diarrén på dålig kosthållning – men efter två års tid tog hon sig ändå till en läkare.

Första beskedet var att Diana hade e. koli, en vanlig magbakterie som kunde behandlas med antibiotika. Lättad påbörjade Diana sin antibiotikakur – men problemen förvärrades. Till slut ordinerades Diana en koloskopi, en procedur där änd- och tjocktarmen undersöks med ett böjligt instrument som förs in via rumpan.

– Jag var rädd, jag var generad, jag fruktade det. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig eftersom en koloskopi inte ens fanns på min radar vid den här åldern, så det lät lite avancerat.

 

LÄS ÄVEN: Mamma trodde knölen var en finne – visade sig vara cancer 

 

Hittade tumör

Som förberedelse inför koloskopin fick Diana dricka ett laxermedel för att tömma tarmen. Men hennes reaktion blev betydligt mer dramatisk ändå. Men extrema magsmärtor och kräkningar rusades hon till akuten.

– De visste att jag skulle genomgå en koloskopi men trots det – och detta gör mig så förbannad – ville de inte göra magnetröntgen på min mage eftersom jag är en ung kvinna i ”fortplantningsålder”, säger Diana.

Trots problemen kunde en koloskopi genomföras nästa dag. Det var då den golfbollsstora cancertumören i Dianas tjocktarm hittades. Och cancern var vid det här laget långt gången.

Tjocktarmscancer är ovanligt hos yngre personer, endast fem procent av de som drabbas är under 50 år, enligt Cancerfonden. Med det i åtanke är det inte konstigt att Diana inte hade en tanke på att det var just detta som hennes magproblem berodde på.

Opererat bort flera organ.

Diana har nu genomgått strålning samt en omfattande operation där en stor del av hennes tjocktarm, gallblåsa, blindtarm och 75 procent av hennes lever togs bort. Och kampen är långt ifrån över.

Två år framåt kommer Diana behöva besöka läkare var tredje månad för att säkerställa att tumörerna inte kommer tillbaka.

Nu vill hon uppmana alla, framför allt unga, som lider av "pinsamma" problem att verkligen kolla upp vad felet är.

– Om jag hade gått till läkaren sex månader tidigare så hade det kanske inte varit så allvarligt, säger hon till Daily mail.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!