Diana trodde magproblemen berodde på stress. Foto: PrivatDiana trodde magproblemen berodde på stress. Foto: Privat
Diana trodde magproblemen berodde på stress. Foto: Privat
Nu önskar hon att hon sökt hjälp tidigare. Foto: PrivatNu önskar hon att hon sökt hjälp tidigare. Foto: Privat
Nu önskar hon att hon sökt hjälp tidigare. Foto: Privat

Diana, 33, avfärdade vanliga symptomen – var cancer

Publicerad
Uppdaterad

En orolig mage efter perioder av stress och dålig kosthållning är det många som känner igen.

Därför blev Diana Zepeda först inte oroad av den återkommande diarrén.

Efter flera strålningsbehandlingar och omfattande operationer önskar hon att hon sökte hjälp tidigare.

33-åriga Diana Zepeda reagerade först inte på sin oroliga mage. Hon tänkte att det var normalt för kvinnor i hennes ålder, som levde ett stressigt liv i storstaden Washington D.C. och hade ett krävande jobb.

– Jag tänkte "jag är ju inte 20 längre", och att det innebär att jag inte kan äta vad som helst utan att få konsekvenser, säger hon till Daily mail.

Hon skyllde först den återkommande diarrén på dålig kosthållning – men efter två års tid tog hon sig ändå till en läkare.

Första beskedet var att Diana hade e. koli, en vanlig magbakterie som kunde behandlas med antibiotika. Lättad påbörjade Diana sin antibiotikakur – men problemen förvärrades. Till slut ordinerades Diana en koloskopi, en procedur där änd- och tjocktarmen undersöks med ett böjligt instrument som förs in via rumpan.

– Jag var rädd, jag var generad, jag fruktade det. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig eftersom en koloskopi inte ens fanns på min radar vid den här åldern, så det lät lite avancerat.

 

LÄS ÄVEN: Mamma trodde knölen var en finne – visade sig vara cancer 

 

Hittade tumör

Som förberedelse inför koloskopin fick Diana dricka ett laxermedel för att tömma tarmen. Men hennes reaktion blev betydligt mer dramatisk ändå. Men extrema magsmärtor och kräkningar rusades hon till akuten.

– De visste att jag skulle genomgå en koloskopi men trots det – och detta gör mig så förbannad – ville de inte göra magnetröntgen på min mage eftersom jag är en ung kvinna i ”fortplantningsålder”, säger Diana.

Trots problemen kunde en koloskopi genomföras nästa dag. Det var då den golfbollsstora cancertumören i Dianas tjocktarm hittades. Och cancern var vid det här laget långt gången.

Tjocktarmscancer är ovanligt hos yngre personer, endast fem procent av de som drabbas är under 50 år, enligt Cancerfonden. Med det i åtanke är det inte konstigt att Diana inte hade en tanke på att det var just detta som hennes magproblem berodde på.

Opererat bort flera organ.

Diana har nu genomgått strålning samt en omfattande operation där en stor del av hennes tjocktarm, gallblåsa, blindtarm och 75 procent av hennes lever togs bort. Och kampen är långt ifrån över.

Två år framåt kommer Diana behöva besöka läkare var tredje månad för att säkerställa att tumörerna inte kommer tillbaka.

Nu vill hon uppmana alla, framför allt unga, som lider av "pinsamma" problem att verkligen kolla upp vad felet är.

– Om jag hade gått till läkaren sex månader tidigare så hade det kanske inte varit så allvarligt, säger hon till Daily mail.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag