Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danielle, 32, avbröt cancervård – födde tvillingar innan hon dog

Danielle ville inte skada sina ofödda barn, och avbröt sin cancerbehandling under graviditeten. Hon fick tvillingar, och dog nio månader senare. Foto: Go Fund Me
Foto: Go Fund Me

Danielle, 32, sköt upp cancerbehandlingen för att inte skada sina ofödda tvillingar.

Hon fick två friska barn, men hennes cancer förvärrades.

Nio månader efter förlossningen somnade Danielle in i sin sjukhussäng.

Redan 2011 upptäckte sjukgymnasten Danielle en fläck på huden, som läkarna tog bort och konstaterade att det inte var hudcancer. Men så småningom kom fläcken tillbaka och Danielle fick diagnosen malignt melanom.

Tumören och lymfkörtlarna opererades bort, och läget verkade vara under kontroll.

Danielle fick sitt första barn 2015 – en flicka. När hon blev gravid igen – med tvillingar – och var i 17:e veckan fick hon ett mycket svårt besked. Hennes cancer hade spridit sig och hon hade metastaser i hjärnan och bukväggen.

Tappade talförmågan

– Hon fick aldrig lugn och ro. Varje gång hon gick till doktorn fick hon den värsta nyheten man kan få i sitt liv, säger maken Tyler till det amerikanska tv-programmet Today.

Danielles svåra huvudvärk och svårighet att hitta orden avfärdades först som så kallad gravidhjärna, alltså den förvirring och glömska som enligt vissa forskare kan drabba vissa kvinnor under graviditeten.

Men en dag i april 2017 tappade hon talförmågan helt och hennes man Tyler Dick körde henne till akuten i hemstaden Goddard i Kansas, USA. En undersökning med magnetkamera avslöjade tre stora metastaser i hjärnan och två i bukväggen.

Födde tvillingar

Med två dagars mellanrum i maj 2017 opererades metastaserna i hjärnan och i bukväggen bort.

Danielle hade 20 procents chans att överleva – om hon hade inlett en tuff behandling. Men hon ville inte riskera sina ofödda tvillingars hälsa och behandlingen sköts upp och blev mycket begränsad under graviditeten.

Colby och Reagan heter tvillingarna. Foto: Go Fund Me

När Danielle var i 29:e veckan födde hon sina tvillingar med kejsarsnitt: en flicka som fick namnet Reagan och en pojke som döptes till Colby. De närmaste nio månaderna spenderades mellan härlig föräldralycka och besvärlig strålbehandling av metastaserna i hjärnan.

– Hon älskade verkligen sina barn så mycket, säger maken Tyler Dick.

Kort familjelycka. Tyler och Danielle med dottern Taylor och tvillingarna Reagan och Colby. Foto: Go Fund Me

Förutom att lära känna sina nya familjemedlemmar hann Danielle göra några saker hon drömt om, som att se en konsert med The Killers och att simma med delfiner.

Cancern spred sig

Men cancern fortsatte att sprida sig. Till Today säger maken Tyler:

– Det var chockerande att se att för varje tumör de lyckades krympa eller få att försvinna så dök en ny upp.

Mammalycka. Nio månader senare hade cancern tagit trebarnsmamman Danielles liv. Foto: Go Fund Me

Den 25 april, nio månader efter att hon fått sina tvillingar, dog Danille på ett sjukhus i Houston, Texas.

Maken Tyler låg intill henne och höll hennes hand. Hennes död offentliggjordes på insamlingssidan Go Fund Me, där familjen samlat in mer än 300 000 kronor till Danielles behandling och för att sprida kunskap om hudcancer.

Liten erfarenhet

Lars Ny, docent och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, säger att man måste vara försiktig med alltför generella utlåtanden utan att veta mer om det givna fallet. Han säger att erfarenheten är mycket liten.

– Vi har inte behandlat något gravid kvinna med spridd melanomsjukdom med läkemedel de senaste fem åren på Sahlgrenska. Däremot har vi haft ett antal nyförlösta kvinnor med spridd melanomsjukdom som fått behandling.

– Men principen för gravida kvinnor är att onkologisk behandling med läkemedel skall undvikas så långt det bara är möjligt.

LÄS OCKSÅ Hudprofessor: Att kolla dina fläckar kan rädda liv 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!