Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är Claes Martin, 24, Sveriges bästa Leif-GW-imitatör?

Claes Martin Hoffsten imiterar svenska kändisar.
Foto: PRIVAT
Bland annat Leif GW Persson...
Foto: Olle Sporrong
Och Marcus Oscarsson på TV4.
Foto: ALL OVER PRESS

24-årige Claes Martin Hoffsten från Norrköping har en sällsynt talang som bara hörs när han öppnar munnen.

Han kan imitera flera kända svenskar – och allra bäst gör han polisprofessorn Leif GW Persson.

– GW sitter så pass bra att jag känner att han är ett av mina paradnummer, säger han.

Få personer har förmågan att få en programledare i radio att bryta ihop i skrattattacker. Men när Claes Martin Hoffsten, 24, ringde in till ”Karlavagnen” i P4 häromdagen hände just det. Programledaren Anna Charlotta Gunnarsson kunde inte hålla sig för skratt när Norrköpingsbon Claes Martin släppte lös sina imitationer av Leif GW Persson, Zlatan och Carl Bildt.

Även under vårt samtal byts Claes Martins stämma gång på gång ut mot andra kända svenskar. Först mumlar han på släpig stockholmska som GW och sen plockar han fram den hesa göteborgskan som kännetecknar skådespelaren Sven Wollter.

– När jag gör en imitation som bäst är det som att en film rullar på näthinnan. Jag ser framför mig hur Sven Wollter drar sig genom håret eller att GW håller på med sina glasögon. Vissa sitter med en gång, andra har jag jobbat på väldigt länge, säger Claes Martin.

Leif GW Persson är en Claes Martins favoriter att imitera.
Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Björn imiterar massor av kändisar – sätter alla perfekt 

Började imitera Carl Bildt

Han började imitera folk redan som liten. Till en början var det släktingar och lärarna i skolan som fick finna sig i att bli tilltalade med sin egen röst. När den borgerliga alliansen vann valet 2006 insåg Claes Martin att både Carl Bildt (M) och Lars Leijonborg (L) hade säregna röster. Då började han öva på att låta som dem.

– Jag är verkligen inte ute efter att förlöjliga någon, utan jag är mer intresserad av att göra en seriös porträttering. Jag tycker att det finns en viktig skillnad mellan imitation och parodi, säger han.

Även skådespelaren Kjell Bergqvist är populär att imitera.
Foto: ALL OVER PRESS

LÄS MER: Han imiterade TV4-profilen – sen kom det oväntade svaret 

”Får en viss känsla av GW”

I dag rör han sig ledigt mellan favoriter som TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson – som pratar med en närmast patenterad småländska – och skådespelaren Kjell Bergqvist. 

– Om jag ska få fram det som jag och omgivningen tycker låter som Marcus Oscarsson går jag från att vara ganska avslappnad till att (här byter Claes Martin röst och låter precis som TV4:s politiska kommentator, reds anm) spänna tungan och kinderna för att få fram den där speciella dialekten och det energiska uttalet. Gör jag GW så får jag ju en viss känsla i kroppen. Jag blir avslappnad för att han är så lugn själv, säger Claes Martin.

Han har alltid älskat att stå på scen och har spelat teater sedan har var liten. Men imitationerna har främst varit något han roat vänner och bekanta med – men det kan det bli ändring på snart.

– Att möta en publik och känna direktkontakten är helt fantastiskt. Det hoppas jag få uppleva mer av framöver, säger Claes Martin.