Två leguaner som drabbats hårt av vintern. Foto: CNNTvå leguaner som drabbats hårt av vintern. Foto: CNN
Två leguaner som drabbats hårt av vintern. Foto: CNN
Se inslaget i spelaren ovan. Foto: CNNSe inslaget i spelaren ovan. Foto: CNN
Se inslaget i spelaren ovan. Foto: CNN

Chockvinter i USA – ödlorna regnar från skyn

Publicerad

Amerikanska delstater som i vanliga fall har ett tropiskt klimat drabbas nu hårt av oväntade köldsmockor.

I Florida regnar det ödlor från träden – och i Texas befinner sig havssköldpaddorna i livsfara.

– De kan fortfarande andas. Kroppsfunktionerna fungerar som vanligt, men mycket långsammare, säger Emily Maple, reptilskötare på Palm Beach County Zoo.

USA har drabbats av rekordlåga temperaturer – och delstaten Florida har inte klarat sig undan, rapporterar CNN.

Delstatens leguaner påverkas ordentligt av kylan, och enligt nyhetskanalen faller reptilerna från Floridas träd i strida strömmar. De är dock inte döda, utan hamnar i en typ av köldchock när det blir kallare än sju grader – vilket är mycket ovanligt i Florida.

– De kan fortfarande andas. Kroppsfunktionerna fungerar som vanligt, men mycket långsammare, säger Emily Maple, reptilskötare på Palm Beach County Zoo, till CNN:s samarbetspartner WPEC.

Leguanerna är dock inte ensamma om att påverkas av de ovanligt låga temperaturerna.

Se inslaget i spelaren ovan.Foto: CNN

Sköldpaddornas mardrömsvinter

Havssköldpaddorna vid Padre Island National Seashore, nära Corpus Christi, Texas, har varit tvungna att tas inomhus – för att undvika vad nationalparkens medarbetare kallar för en typ av köldchock som drabbar djuren på grund av "extremt låga temperaturer".

Enligt ett inlägg på Facebook placeras havssköldpaddorna i små bassänger som egentligen är till för barn. Där får de stanna tills den värsta kylan har dragit förbi. 

Medarbetarna skriver att det är den värsta köldknäppen sedan parken grundades 1980 – och att drygt 2 000 havssköldpaddor hittills har hittats drabbades av köldchock. 

De uppger att de flesta hittades vid liv, och riktar samtidigt ett tack till de individer och organisationer som varit med och hjälpt till.

https://www.facebook.com/nps.pais.seaturtles/photos/a.157913710917710.29739.149675511741530/1837560789619652/?type=3&theater
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag