Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chockvinter i USA – ödlorna regnar från skyn

Två leguaner som drabbats hårt av vintern. Foto: CNN
Se inslaget i spelaren ovan. Foto: CNN

Amerikanska delstater som i vanliga fall har ett tropiskt klimat drabbas nu hårt av oväntade köldsmockor.

I Florida regnar det ödlor från träden – och i Texas befinner sig havssköldpaddorna i livsfara.

– De kan fortfarande andas. Kroppsfunktionerna fungerar som vanligt, men mycket långsammare, säger Emily Maple, reptilskötare på Palm Beach County Zoo.

USA har drabbats av rekordlåga temperaturer – och delstaten Florida har inte klarat sig undan, rapporterar CNN.

Delstatens leguaner påverkas ordentligt av kylan, och enligt nyhetskanalen faller reptilerna från Floridas träd i strida strömmar. De är dock inte döda, utan hamnar i en typ av köldchock när det blir kallare än sju grader – vilket är mycket ovanligt i Florida.

– De kan fortfarande andas. Kroppsfunktionerna fungerar som vanligt, men mycket långsammare, säger Emily Maple, reptilskötare på Palm Beach County Zoo, till CNN:s samarbetspartner WPEC.

Leguanerna är dock inte ensamma om att påverkas av de ovanligt låga temperaturerna.

Se inslaget i spelaren ovan. Foto: CNN

Sköldpaddornas mardrömsvinter

Havssköldpaddorna vid Padre Island National Seashore, nära Corpus Christi, Texas, har varit tvungna att tas inomhus – för att undvika vad nationalparkens medarbetare kallar för en typ av köldchock som drabbar djuren på grund av "extremt låga temperaturer".

Enligt ett inlägg på Facebook placeras havssköldpaddorna i små bassänger som egentligen är till för barn. Där får de stanna tills den värsta kylan har dragit förbi. 

Medarbetarna skriver att det är den värsta köldknäppen sedan parken grundades 1980 – och att drygt 2 000 havssköldpaddor hittills har hittats drabbades av köldchock. 

De uppger att de flesta hittades vid liv, och riktar samtidigt ett tack till de individer och organisationer som varit med och hjälpt till.

https://www.facebook.com/nps.pais.seaturtles/photos/a.157913710917710.29739.149675511741530/1837560789619652/?type=3&theater

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!