Charlotte har en dödlig hjärntumör. Foto: PrivatCharlotte har en dödlig hjärntumör. Foto: Privat
Charlotte har en dödlig hjärntumör. Foto: Privat
Nu kämpar familj och vänner för att hitta en behandling. Foto: PrivatNu kämpar familj och vänner för att hitta en behandling. Foto: Privat
Nu kämpar familj och vänner för att hitta en behandling. Foto: Privat

Charlotte, 19, sökte hjälp för synfel – chockades av läkarnas besked

Publicerad

Allt började med att Charlotte fick svårt att läsa meddelanden på sin telefon.

Det var först när optikern hänvisade henne till sjukhus som den hemska orsaken till symtomen uppdagades.

Charlotte Taylor är 19 år gammal och kommer från Birmingham, Storbritannien, skriver the Mirror.

Charlotte fick plötsligt svårt att läsa sms på sin telefon – vilket ledde till att hon togs till en doktor. Man kunde dock inte hitta något fel – förrän en optiker upptäckte att nerver i ögat var svullna, skriver Birmingham Live.

Charlotte har en dödlig hjärntumör.Foto: Privat

– Optikern blev bekymrad och föreslog att vi skulle ta henne direkt till ögonsjukhuset i Birmingham. Därifrån skickades hon till akuten där man genomförde datortomografi, berättar pappa John.

Läkarnas skräckbesked

Det visade sig att Charlotte hade drabbats av en av de mest aggressiva och dödliga formerna av hjärntumörer: Glioblastom. 

På grund av tumörens placering är en vanlig operation otänkbar – och Charlotte har hittills behandlats med strålbehandling och cellgifter.

Nu kämpar familj och vänner för att hitta en behandling.Foto: Privat

Nu hoppas familjen kunna samla ihop pengar till den alternativa behandlingen TTF (Tumour Treating Fields) som utförs av ett företag vid namn Novocure. Behandlingen kostar omkring 21 000 dollar i månaden, vilket motsvarar ungefär 218 000 svenska kronor, enligt pappa John.

Endast 16 personer i hela Storbritannien behandlas med den.

"Skulle skapa minnen"

Flera olika insamlingar har dragit i gång för Charlottes skull – bland annat en av en granne som hittils har samlat in 30 000 pund, vilket motsvarar drygt 361 000 kronor. Pengarna är öronmärkta att gå till en behandling – men hade till en början ett annat syfte.

– Insamlingen startade när Kate Cotterill ville samla in pengar som kunde skapa minnen för Charlotte och familjen, berättar pappa John.

Glioblastom

Cancertumörer i hjärnan kan vara snabbt eller långsamt växande. Den vanligaste typen av cancertumör i hjärnan kallas gliom och medulloblastom.

Gliom benämns i olika grader, grad 1, 2, 3 och 4. Grad 3 och 4 är så kallade höggradiga gliom, som växer snabbt och kräver snabb behandling. Det är gliom grad 4 som kallas för glioblastom.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag