Foto: InstagramFoto: Instagram
 Foto: Instagram
Olivia Budgen anser att cancer är ofarligt. Foto: InstagramOlivia Budgen anser att cancer är ofarligt. Foto: Instagram
Olivia Budgen anser att cancer är ofarligt. Foto: Instagram

Bloggerskan anser att cancer är hälsosamt

Publicerad

Bloggerskan Olivia anser att cancer är ofarligt och beskriver tumörer som renande.

Hennes kontroversiella inlägg på Instagram kritiseras nu hårt av många människor.

– Du borde skämmas över dig själv, skriver en användare.

Olivia Budgen bloggar om råkost och förespråkar en vegansk livsstil.

På sitt Instagramkonto med över 8000 följare delar hon med sig av sina bästa recept och tips för att inspirera människor till att leva ett mer plantbaserat liv.

Nyligen postade hon ett inlägg där hon beskriver cancer som "kroppens sätt att rengöra sig själv" – ett inlägg som har orsakat en hatstorm, skriver Daily Mail.

Olivia förespråkar en vegansk råkost.Foto: Instagram

Hävdar att cancer är ofarligt

Bloggerskan tror stenhårt på att alla sjukdomar går att bota med en vegansk råkost.

På sitt Instagramkonto vädrar hon ofta dessa kontroversiella åsikter, som vissa av hennes följare kallar "vedervärdiga".

I veckan valde hon att ta upp ämnet cancer.

– Cancer är kroppens försök att rädda dig, skriver Olivia i sitt inlägg.

Hon vill att människor ska ifrågasätta sin inställning till livshotande sjukdomar.

– Tänk om dessa sjukdomstillstånd inte var farliga? Tänk om de i stället var skapta av din kropp för att rädda dig? Tänk om sjukdomar är kroppens överlevnadsmekanism?

Bloggerskan tror att det mesta går att bota med en vegansk kost.Foto: Instagram

Tror att forskningen är en bluff

Enligt Olivia kan man förändra sitt fysiska hälsotillstånd genom att ändra sin inställning till livet.

– Om du ändrar ditt perspektiv kommer du att återfå kontrollen över din kropp och inse att din kropp ALLTID är på din sida, aldrig emot.

Bloggerskan är övertygad om att läkemedelsföretagen försöker få oss att tro att sjukdomar måste botas för att de ska tjäna pengar.

"Tumörer är renande"

Olivia anser att cancer inte alls är det monster som samhället vill få oss att tro.

– Vi har lärt oss att sjukdomar beror på ett försvagat immunförsvar och att vi inte har makten att läka oss själv. Men det är faktiskt inte sant.

Hon håller inte med om att cancer beror på cellförändringar. Olivia tror i stället att tumörer är kroppens sätt att stoppa gifter från att komma in i blodet.

– Jag hoppas att mitt inlägg har fått dig att inse att sjukdomar inte är skadliga, du behöver bara ändra din livsstil, skriver hon.

Många anser nu att Olivia borda stänga ner sina sociala medier.Foto: Instagram

"Du är äcklig"

Över 400 människor kommenterade Olivias kontroversiella inlägg som nu har tagits bort från hennes konto.

"Du ger falska förhoppningar till cancerpatienter. Du borde skämmas över sig själv", skriver en användare.

"Att anspela på rädsla och försöka sälja falskt hopp till desperata människor.. Du är äcklig", skriver en annan.

Flera människor har bett Olivia att stänga ner sitt konto. Bloggerskan har valt att inte kommentera sitt inlägg sedan det togs ner. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag