Nu berättar mamman om den udda detaljen. Foto: Facebook / Nancy WeissNu berättar mamman om den udda detaljen. Foto: Facebook / Nancy Weiss
Nu berättar mamman om den udda detaljen. Foto: Facebook / Nancy Weiss
Efter många försök blev Nancy äntligen gravid. Foto: Facebook / Nancy WeissEfter många försök blev Nancy äntligen gravid. Foto: Facebook / Nancy Weiss
Efter många försök blev Nancy äntligen gravid. Foto: Facebook / Nancy Weiss
Bilden symboliserar föräldrarnas kamp för att få barn. Foto: Facebook / Nancy WeissBilden symboliserar föräldrarnas kamp för att få barn. Foto: Facebook / Nancy Weiss
Bilden symboliserar föräldrarnas kamp för att få barn. Foto: Facebook / Nancy Weiss

Blev gravid genom ingrepp – fick reda på udda detaljen

Publicerad

Hon blev gravid genom embryoadoption – och babylyckan var total.

Sen fick mamma Nancy reda på den udda detaljen om embryot.

– Vårt mirakelbarn frystes fast i tiden fram till att jag gav henne en mage, säger hon.

Nancy och Chris Weiss är båda 43 år gamla och bor i Atlanta, USA, skriver brittiska Metro.

Paret påbörjade sina försök att skaffa barn efter att Nancy fyllt 40 år, och började besöka besöka fertilitetsspecialister efter sex månader.

Chris och Nancy Weiss.Foto: Facebook / Nancy Weiss

Nancy: "Vi träffades sent i livet"

Nancy berättar om den svåra kampen när paret försökte skaffa barn:

– Vi träffades sent i livet, så jag visste att äggen och sperman inte hade så hög kvalitet som de kunde ha haft, säger hon och fortsätter:

– Det var svårt att gå igenom det. Du vill ha det (barnet, reds. anm) så mycket, så det är inte lätt att höra att du inte blir gravid.

Efter många försök blev Nancy äntligen gravid.Foto: Facebook / Nancy Weiss

Lyckliga vändningen för paret

Efter fem misslyckade provrörsbefruktningar lyckades Nancy äntligen bli gravid genom en så kallad embryoadoption – och i december föddes lilla Luna.

Nancy blev dock rejält förvånad när hon fick reda på den annorlunda detaljen om embryot. Det frystes nämligen ner för 14 år sedan, i februari 2004. 

Bilden symboliserar föräldrarnas kamp för att få barn.Foto: Facebook / Nancy Weiss

"Frystes fast i tiden"

Nu arbetar paret för att öka medvetenheten kring embryodonationer.

– Jag hade aldrig hört om det tidigare, det är inte särskilt vanligt, säger Nancy och berättar att det kostade under 5 000 brittiska pund, vilket motsvarar ungefär 59 000 svenska kronor.

Mamma Nancy fortsätter:

– Vårt mirakelbarn frystes fast i tiden fram till att jag gav henne en mage. Där hon kunde växa fram till att bli den fantastiska lilla flicka hon är i dag.

Mamma Nancy kallar lilla Luna för "ett mirakel".Foto: Facebook / Nancy Weiss

Olagligt i Sverige

Enligt magasinet Mama är embryodonation och embryoadoption olagligt i Sverige. Däremot går ingreppet att genomföra i länder som England, Ryssland, Lettland och Spanien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag