Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bageriet ändrade Jacobs tårta – missförstod latin för snusk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tårtan blev censurerad, av en märklig anledning.
Foto: FACEBOOK
Nu delar mamma Cara Koscinski med sig av sin ilska mot matkedjan.
Foto: FACEBOOK

Jacob Koscinski skulle ta examen som en av de främsta studenterna i klassen. Då beställde hans mamma en tårta för att fira.

Men mataffären tog sig friheter med designen på tårtan – efter att de missförstått ett av orden som snuskigt.

Mamma Cara Koscinski från South Carolina i USA var överlyckling inför sonen Jacob Koscinskis examendag. För att fira de höga betygen och den stora milstolpen i sonens liv, skulle mamman beställa en tårta från nätet – något som inte gick som tänkt.

När mamman använde mataffären Publix webbtjänst för att specialdesigna tårtan, blev hon nämligen censurerad, skriver brittiska Mirror.

Mamman försökte korrigera sajtens misstag med särskilda instruktioner.
Foto: FACEBOOK

Misstog latin för något snuskigt

”Summa cum laude”, en latinsk fras som närmast översätts till ”med högsta ära”, används för att prisa studenter som utmärkt sig särskilt under utbildningen, och delas ut till studenter i USA med högst betyg.

Så var fallet för Jacob, och därför ville mamman dekorera tårtan med utmärkelsen i glasyr. Men någonting gick allvarligt snett.

Tårtsajten vägrade ta emot beställningen då den misstog ”cum” för ett engelskt slangord för sperma. När Cara Koscinski skrev in ordet i webbläsaren blev det genast censurerat, varpå hon valde att förklara sig i fältet för särskilda instruktioner.

”Systemet misstar ordet 'cum' för någonting opassande i stället för latin”, förklarade hon tydligt – och skickade i väg sin beställning, värd runt 500 kronor.

”Grattis Jacob! Summa --- Laude Class of 2018” stod det skrivet i glasyr.
Foto: FACEBOOK

Lyssnade inte till uppmaningen

Men matkedjan uppfattade inte de viktiga instruktionerna. I stället fick mamman betala för en tårta med ett budskap som inte överensstämde med verkligheten.

”Grattis Jacob! Summa --- Laude” gick det att läsa på tårtan. Och nu reagerar mamman i ett mycket uppmärksammat inlägg på Facebook.

”Så ytterst löjligt. Skäms på er Publix som gör en oskyldig latinsk fras till ett totalt förödmjukande, då jag behövde förklara detta skämt till tårta för min son och andra (inklusive min 70 år gamla mamma)”, skriver hon på Facebook.

Butikskedjan har till den lokala nyhetssajten ABC News 4 inte kommenterat sitt misstag, däremot berättar Jacob själv om upplevelsen.

– Tårtupplevelsen var ganska frustrerande och förödmjukande eftersom jag behövde förklara för mina vänner och min familj vad det betydde. De fnissade okontrollerat, åtminstone mina vänner, säger han.