Baptiste Dubanchet. Foto: Facebook.Baptiste Dubanchet. Foto: Facebook.
Baptiste Dubanchet. Foto: Facebook.
Baptiste Dubanchet och hans matförråd på båten. Foto: Youtube.Baptiste Dubanchet och hans matförråd på båten. Foto: Youtube.
Baptiste Dubanchet och hans matförråd på båten.  Foto: Youtube.

Åt 50 år gammal honung och paddlade över Atlanten

Publicerad

Aktivisten Baptiste Dubanchet paddlade ensam från Paris till New York.

Under tiden åt han bara mat som gått ut – bland annat 50 år gammal honung. 

– Resan var ett sätt att försöka få slut på matslöseriet för gott, säger han till Daily Mail. 

Den franske aktivisten Baptiste Dubanchet har tröttnat på att människor slänger mat som gått ut. För att visa att det inte är farligt att äta ”gammal” mat, valde han att inte äta något annat utgången mat under sin resa över Atlanten. 

Dubanchet reste hela vägen på egen hand, och använde en paddelbåt för att ta sig över havet. Båtfärden tog tio månader och tre av dem tillbringade han ensam på havet. 

– På båten var jag helt ensam utan assistans. Ibland kunde jag ringa med en satellittelefon. Resan kändes som tio år, säger Dubanchet till Daily Mail

Baptiste Dubanchet i paddelbåten som tog honom över Atlanten.Foto: Youtube.

Det var det första han åt efter resan 

Dubanchet år honung som gick ut 1960, tio år gamla linser och sex år gammalt ris. 

Men det var inte det som var farligt eller oroade honom, utan stormar och farliga djur. 

– En gång dök en jätteval upp. Den var två gånger så stor som båten. Hon hade kunnat välta eller ta sönder den med sin svans. De var så läskigt, säger han. 

Efter den långa resan i ensamhet, tog det ett tag för Dubanchet att återanpassa sig till det vanliga livet. Det första dygnet både skrattade och grät han – av lättnad över att ha överlevt. 

Han medger även att det var gott med en ordentlig pizza efter att ha ätit gammalt ris i tio månader. 

Det var inte första gången som Dubanchet har gjort en resa med målet att uppmärksamma matslöseri. 2014 reste han genom sju europeiska länder från Paris till Warszawa samtidigt som han bara åt mat ur containrar. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag