Amelia har blivit trakasserad av ett nättroll i över ett år. Foto: FacebookAmelia har blivit trakasserad av ett nättroll i över ett år. Foto: Facebook
Amelia har blivit trakasserad av ett nättroll i över ett år. Foto: Facebook
Nättrollet har skrivit flertalet obehagliga inlägg om barn i Amelias namn. Foto: FacebookNättrollet har skrivit flertalet obehagliga inlägg om barn i Amelias namn. Foto: Facebook
Nättrollet har skrivit flertalet obehagliga inlägg om barn i Amelias namn. Foto: Facebook

Amelia, 25, har fått sin identitet stulen på Facebook

Publicerad

En rad sexuella inlägg om barn har skrivits i fotografen Amelias namn på Facebook.

Nu berättar Amelia om nättrollet som har stulit hennes identitet:

– Det här håller på att förstöra mitt liv.

25-åriga Amelia Barker arbetar som fotograf och tar ofta bilder på barn. Hon är väldigt uppskattad av många föräldrar – men nu kan hennes karriär vara hotad.

Någon utger sig nämligen för att vara Amelia på Facebook – och har lagt upp flertalet opassande inlägg om barn i hennes namn, skriver The Sun.

Amelia Barker tvingas nu försvara sig i sociala medier.Foto: Facebook

Många har gått på bluffen

Amelia, från Manchester i Storbritannien, berättar att allting började för 18 månader sedan. Nättrollet har sedan dess skapat flera fejkade konton i Amelias namn samt lagt upp bilder på henne regelbundet.

"Jag älskar att jobba med barn. Och att fotografera dem, jag önskar att jag kunde omringa mig med småbarn hela tiden, det skulle vara sexigt", skriver nättrollet.Foto: Facebook

Enligt fotografen själv har många av hennes kunder gått på bluffen.

– Jag får dagligen meddelanden från människor som frågar ifall det där är jag. En av mina kunder har till och med sagt att hon ångrar att jag någonsin fick komma nära hennes barn, berättar Amelia för The Sun.

"Vissa småtjejer är sexuella attraktiva", skriver nättrollet.Foto: Facebook

Vädjar till sina vänner och kunder

Trots att Amelia har anmält fejkkontot till polisen, har situationen inte blivit bättre.

Nu har 25-åringen tvingats skriva ett inlägg där hon starkt tar avstånd från de inlägg som nättrollet har skrivit i hennes namn:

– Jag är på bristningsgränsen. Det här har hållit på i 18 månader nu. Min karriär är hotad och jag vaknar dagligen upp till flera meddelanden från främlingar som smutskastar mig, skriver Amelia i ett inlägg.

"Jag kan inte säga att jag inte har rört en bebis vagina då och då", skriver nättrollet.Foto: Facebook

"Håller på att förstöra mitt liv"

I inlägget skriver Amelia att polisen lyckades ta bort det första fejkkontot – men att nättrollet startade ett nytt strax därefter.

– Det här håller på att förstöra mitt liv. Jag jobbar med barn. Jag har egna barn. Jag borde inte behöva informera människor om att jag inte är en pedofil, skriver hon.

Amelia har ingen aning om vem som kan ligga bakom kontot, men hoppas innerligt att personen snart tröttnar.

– Jag kan bara hoppas att ni förstår att det här inte är jag och att jag inte har någonting att göra med den här sjuka människan.

https://www.facebook.com/ameliarosephotographyy/posts/2080791452204958
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag