Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Amanda” bluffade sig till kändisskap på Instagram

Amanda finns inte på riktigt.
Foto: Instagram
Ändå följer 63 000 hennes resor på Instagram.
Foto: Instagram
Företaget har avslöjat hemligheten bakom Amanda.
Foto: Instagram

Amanda Smith har över 63 000 följare på Instagram och erbjuds såväl pengar som gratis hotellnätter i utbyte mot inlägg på hennes sida.

Det finns bara en hake – Amanda finns inte på riktigt.

Instagram har gått från att vara en plattform för privatpersoner till en renodlad affärsplats för influencers och företag. De allra största instagramkändisarna kan tjäna hundratusentals kronor bara på ett enda inlägg – och nu finns det till och med en gymnasielinje för alla ungdomar som drömmer om att bli så kallade influencers.

Alla kan bli kända på Instagram

Men nu har det visat sig att det inte krävs mycket alls för att få ”drömjobbet”. Företaget Mediakix har nämligen bevisat att vem som helst kan bli känd på Instagram – man behöver inte ens vara en riktig person. 


LÄS ÄVEN: Towe blåste Instagram – med fejkade följare 


Mediakix skapade kontot ”wanderingggirl” och karaktären Amanda Smith, skriver Buzzfeed. På Instagramkontot visades vackra bilder från ”Amandas” många resor upp.

https://www.instagram.com/p/BhXmA2ugiWX/?taken-by=wanderingggirl

Köpe följare

Men bilderna var – precis som hela kontot och karaktären Amanda Smith – fejkade. Mediakix hade helt enkelt tagit bilder från olika bildbyråer och publicerat dem på ”Amandas” Instagramkonto.

Det visade sig vara ganska lätt att hitta bilder på tropiska platser och lyxiga hotell, med blonda kvinnors rygg i förgrunden.

https://www.instagram.com/p/Be568o-gRs3/?taken-by=wanderingggirl

När allt innehåll var på plats började Mediakix köpa följare till kontot – en metod som många riktiga influencers och företag kritiserar.

Sanningen kom fram – men kontot växter

Företaget köpte såväl följare som kommentarer och kontot växte. När Amanda Smith hade 10 000 följare började olika företag höra av sig till ”Amanda” – med erbjudanden om pengar i utbyte mot inlägg på hennes Instagram.

Efter några månader avslöjade Mediakix sanningen bakom ”wanderingggirl” – för att visa hur lätt det är att fejka. 

Men trots att sanningen presenterades för ett år sedan, lever kontot kvar på Instagram.  Och i dag är ”Amanda” uppe i 63 000 följare, och har fått erbjudanden om gratis hotellnätter i utbyte mot inlägg.