Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Älgarna kommer – för att äta med hästkompisarna

Det sägs att nöden inte har någon lag och så här i kalla tider då det är svårt att få tag i mat får hästarna på en gård sällskap – av hungriga älgar.

Det är på gården Ofelaš Islandshästar i Kiruna som hästarna, som är ute i en hage, får besök av älgar.

– Vi har rätt mycket älg nu när det är så mycket snö och så kallt. Det är extremt just den här vintern, säger Kerstin Nilsson som äger gården.

Kerstin Nilsson med älgar och hästar i bakgrunden.

Det har uppstått en oväntad vänskap eller i alla fall acceptans mellan hästarna och älgarna.

– De har samma kroppsspråk, de förstår varandra. Älgarna har respekt för hästarna, så ber hästarna dem att flytta på sig så gör de det, säger Kerstin Nilsson.

Kommer varje vinter

Varje år från december till april och maj kommer älgarna och första gången de kom till gården blev Kerstin Nilsson inte förvånad.

– Det är inte så konstigt. Vad gör man inte för att få mat? Vad som helst – och man kan bli kompis med vem som helst, säger Kerstin Nilsson.

Kerstin Nilsson tycker att det är trevligt att se älgarna, hon är van, men de, liksom hästarna, äter mycket – och kan ha sönder staketen i hagen också.

– Det är tur att man är djurvän om man säger så, säger hon.

Men älgarna är i alla fall snälla.