9 kvinnors berättelser om livet med endometrios. Foto: Buzzfeed9 kvinnors berättelser om livet med endometrios. Foto: Buzzfeed
9 kvinnors berättelser om livet med endometrios. Foto: Buzzfeed
"Det här är min navel efter en laparoskopi för endometrios", skriver en person. Foto: Buzzfeed"Det här är min navel efter en laparoskopi för endometrios", skriver en person. Foto: Buzzfeed
"Det här är min navel efter en laparoskopi för endometrios", skriver en person. Foto: Buzzfeed

9 personer med endometrios vill att du ska se dessa bilder

Publicerad

Smärta, otaliga läkarbesök och ovisshet.

I en lista lyfter Buzzfeed personer som har drabbats av sjukdomen endometrios.

Här kan du läsa några av deras erfarenheter.

Hur är det att leva med endometrios?

Buzzfeed ställde frågan och läsarna skickade in sina berättelser och bilder.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och drabbar ungefär var tionde person som har mens.

Vanligtvis har personer med endometrios mycket ont i samband med mens och ofta behövs behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Hela månaden mars är "Endometriosis Awareness Month" – en period med syfte att informera om sjukdomen, skriver Endometriosföreningen.

1. Antoniam43b8ee29a: "Trött på att vara sjuk."

Foto: Buzzfeed

2. Emileearichmond: "Den översta bilden är vad som till slut fick min läkare att boka in min laparoskopi efter tio år av extrema smärtor och att ha fått höra att jag inbillade mig allt."

Foto: Buzzfeed

3. Chloeg308: "Receptbelagd Ibuprofen och värktabletter vid nattduksbordet! (Jag har också Advil i varje väska). Jag måste ta en det första jag gör på morgonen, innan jag somnar och ibland i mitten av natten när jag vaknar upp av smärtan."

Foto: Buzzfeed

4. Alaricisbae: "Mina läkare hade ingen aning om vad som hände med mig i flera månader."

Foto: Buzzfeed

5. Autumnf8: "Jag upptäckte att jag hade endometrios när jag gick till en fertilitetsläkare. Jag visste inte att smärtsam mens inte var normalt. Nu har det gått tre år och jag kan fortfarande inte bli gravid."

Foto: Buzzfeed

6. Lyndzred: "Det här är två dagar efter min fjärde laparoskopi för endometrios. Min livmoder fastnade i min blåsa. De har tagit bort endometrios från båda mina äggstockar, äggledare, min livmoder och urinblåsa."

Foto: Buzzfeed

7. Macaylah: "Missar viktiga saker för att jag inte kan kliva ur sängen på grund av bäckensmärta, ryggsmärta, utmattning och illamående."

Foto: Buzzfeed

8. Lenekauslandr: "Det här är min navel efter en laparoskopi för endometrios."

Foto: Buzzfeed

9. Kenziej44e67dd8a: "Det här är jag, minuter innan de rullade in mig till operationssalen för min första laparoskopi."

Foto: Buzzfeed

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag