När man tog bort ett stycke tyg från statyn upptäcktes det hemliga utrymmet. Foto: Da Vinci RestauroNär man tog bort ett stycke tyg från statyn upptäcktes det hemliga utrymmet. Foto: Da Vinci Restauro
När man tog bort ett stycke tyg från statyn upptäcktes det hemliga utrymmet. Foto: Da Vinci Restauro
Meddelandet innehöll information om en mängd olika saker. Foto: Da Vinci RestauroMeddelandet innehöll information om en mängd olika saker. Foto: Da Vinci Restauro
Meddelandet innehöll information om en mängd olika saker. Foto: Da Vinci Restauro

300 år gammal lapp hittad – i Jesus rumpa

Publicerad

Konservatörer i Spanien har gjort ett mycket ovanligt fynd – i rumpan på en Jesusstaty från 1700-talet.

– Det är mycket ovanligt att hitta handskrivna, gömda lappar inne i sådana här statyer, säger historikern Efren Arroyo till The Sun.

Den unika upptäckten gjordes när konservatörerna arbetade på en Jesusstaty i kyrkan Santa Agueda i byn Sotillo de la Ribera i norra Spanien, skriver The Sun.

Meddelandet, som var prydligt författat i kalligrafi, hade placerats i ett utrymme placerat vid statyns bakända. Lappen dateras till 1777.

Texten, som noggrant har skrivits på båda sidor av två ark, hittades när konservatörerna tog bort en bit tyg som avslöjade en springa runt statyns ända.

När man tog bort ett stycke tyg från statyn upptäcktes det hemliga utrymmet.Foto: Da Vinci Restauro

Historikerns lycka: "Mycket ovanligt"

Meddelandet är signerat av Joaquin Minquez, som var präst på katedralen Burgo de Osma på den tiden.

Den lokala historikern Efren Arroyo är överlycklig över fyndet:

– Det är helt fantastiskt. Det är mycket ovanligt att hitta handskrivna, gömda lappar inne i sådana här statyer, säger han.

Meddelandet innehöll information om en mängd olika saker.Foto: Da Vinci Restauro

Skulle fungera som tidskapsel

Enligt experter var prästens intention förmodligen att skulpturen skulle fungera som en tidskapsel – och ge framtida generationer en inblick i dåtidens liv.

I texten förkunnas skulptörerna som gjort statyn, samt siffror angående jordbruk och affärsliv. Man kan även läsa om vanliga sjukdomar, populära barnlekar och namnen på den tidens främsta tjurfäktare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag