Brooke Wilson på sjukhuset. Foto: Privat via YahooBrooke Wilson på sjukhuset. Foto: Privat via Yahoo
Brooke Wilson på sjukhuset. Foto: Privat via Yahoo
Nu vill Brooke Wilson dela med sig av sin berättelse. Foto: Privat via YahooNu vill Brooke Wilson dela med sig av sin berättelse. Foto: Privat via Yahoo
Nu vill Brooke Wilson dela med sig av sin berättelse. Foto: Privat via Yahoo

23-åringen var dödligt sjuk – avfärdades som halsfluss

Publicerad

När den 23-åriga Brooke Wilson gick till sjukhuset med en toxisk chock – orsakad av en tampong – blev hon hemskickad.

Läkare avfärdade symptomen som halsfluss, rapporterar kanadensiska Yahoo News.

De första tecknen på förgiftningen tolkade Brooke Wilson som symptom på en förkylning. 

Men symptomen som uppkommit under hennes mens blev snabbt värre.

Över en natt fick den 23-åriga servitören från Michigan i USA hög feber, skriver kanadensiska Yahoo News.

Hon hade då ingen aning om att hennes försämrade mående kunde ha något att göra med den tampong hon tagit ut samma dag som symptomen uppstod.

– Jag tänkte inte tanken. Allt var som i en dimma, allt jag minns är smärtan säger hon till Yahoo.

Läkarna afärdade symptomen som halsfluss.Foto: Privat via Yahoo

Förlorade medvetandet

Brooke Wilson åkte till sjukhuset men blev hemskickad av läkarna som sa att symptomen nog berodde på halsfluss. Senare samma dag drabbades hon av kräkningar och diarré.

 

LÄS MER: Mamma lämnade fyra barn ensamma – åkte på semester

 

Hon var för svag för att kunna ta sig ur sängen själv och fick hjälp av sin pojkvän till akuten. Till slut förlorade hon medvetandet. 

– Jag slutade att fungera på egen hand, jag kunde inte äta, inte gå och jag fick hela tiden sprutor. Jag minns att läkarna försökte att lista ut vad som var fel utan resultat. Med tiden insåg de att de inte skulle diagnosticera det med något så enkelt som en influensa – de förstod att det här var något mycket värre, säger Brooke Wilson till Yahoo.

Brooke Wilson var nära döden.Foto: Privat via Yahoo

Var nära döden

De nästkommande dagarna var de läskigaste i hennes liv. Till slut diagnosticerades hon med toxic schock syndrome, då var hon nära döden, skriver Yahoo.

Det dröjde sex dagar innan blivit helt återställd. Förgiftningen inträffade år 2014 men det är först nu som hon berättar om den öppet. 

– Det tog mig flera år att bli så bekväm att prata om den här traumatiserande händelsen. Jag har sett andra som drabbats av toxic schock syndrome och känner att det är min tur att dela med mig av min story.

Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter av Toxic schock syndrome.Foto: Privat via Yahoo

Det är toxic shock syndome

Toxic shock syndrome, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Ett gift som bakterierna utsöndrar gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och du måste därför få behandling snabbt, skriver 1177 vårdguiden.

De flesta fall av TSS inte har något med mens och tamponganvändning att göra uta nmed infektioner i huden eller operationssår.

Får att minska risken att drabbas av TSS genom användning av tamponger rekommenderar vårdguiden att byta tampong minst var åttonde timme och tvätta händerna noggrant. Den som följer råden löper väldigt liten risk att drabbas av TSS enligt Vårdguiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag