Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

23-åringen var dödligt sjuk – avfärdades som halsfluss

Brooke Wilson på sjukhuset. Foto: Privat via Yahoo
Nu vill Brooke Wilson dela med sig av sin berättelse. Foto: Privat via Yahoo

När den 23-åriga Brooke Wilson gick till sjukhuset med en toxisk chock – orsakad av en tampong – blev hon hemskickad.

Läkare avfärdade symptomen som halsfluss, rapporterar kanadensiska Yahoo News.

De första tecknen på förgiftningen tolkade Brooke Wilson som symptom på en förkylning. 

Men symptomen som uppkommit under hennes mens blev snabbt värre.

Över en natt fick den 23-åriga servitören från Michigan i USA hög feber, skriver kanadensiska Yahoo News.

Hon hade då ingen aning om att hennes försämrade mående kunde ha något att göra med den tampong hon tagit ut samma dag som symptomen uppstod.

– Jag tänkte inte tanken. Allt var som i en dimma, allt jag minns är smärtan säger hon till Yahoo.

Läkarna afärdade symptomen som halsfluss. Foto: Privat via Yahoo

Förlorade medvetandet

Brooke Wilson åkte till sjukhuset men blev hemskickad av läkarna som sa att symptomen nog berodde på halsfluss. Senare samma dag drabbades hon av kräkningar och diarré.

 

LÄS MER: Mamma lämnade fyra barn ensamma – åkte på semester

 

Hon var för svag för att kunna ta sig ur sängen själv och fick hjälp av sin pojkvän till akuten. Till slut förlorade hon medvetandet. 

– Jag slutade att fungera på egen hand, jag kunde inte äta, inte gå och jag fick hela tiden sprutor. Jag minns att läkarna försökte att lista ut vad som var fel utan resultat. Med tiden insåg de att de inte skulle diagnosticera det med något så enkelt som en influensa – de förstod att det här var något mycket värre, säger Brooke Wilson till Yahoo.

Brooke Wilson var nära döden. Foto: Privat via Yahoo

Var nära döden

De nästkommande dagarna var de läskigaste i hennes liv. Till slut diagnosticerades hon med toxic schock syndrome, då var hon nära döden, skriver Yahoo.

Det dröjde sex dagar innan blivit helt återställd. Förgiftningen inträffade år 2014 men det är först nu som hon berättar om den öppet. 

– Det tog mig flera år att bli så bekväm att prata om den här traumatiserande händelsen. Jag har sett andra som drabbats av toxic schock syndrome och känner att det är min tur att dela med mig av min story.

Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter av Toxic schock syndrome. Foto: Privat via Yahoo

Det är toxic shock syndome

Toxic shock syndrome, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Ett gift som bakterierna utsöndrar gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och du måste därför få behandling snabbt, skriver 1177 vårdguiden.

De flesta fall av TSS inte har något med mens och tamponganvändning att göra uta nmed infektioner i huden eller operationssår.

Får att minska risken att drabbas av TSS genom användning av tamponger rekommenderar vårdguiden att byta tampong minst var åttonde timme och tvätta händerna noggrant. Den som följer råden löper väldigt liten risk att drabbas av TSS enligt Vårdguiden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!