Sam när det begav sig, 2010. Foto: Facebook
Sam när det begav sig, 2010. Foto: Facebook

19-åring åt snigel på kompisens hemmafest – blev invalidiserad

Publicerad

Ett roligt vad på en fest 2010 förändrade Sam, och familjens, liv för all framtid.

Åtta år senare sitter den tidigare rugbyspelaren i rullstol och behöver assistans dygnet runt.

Nu går familjen dessutom en fajt mot staten.

Det var 2010 som Sam Ballard, då 19, befann sig på en fest hemma hos en kompis i Sydney, Australien – och blev utmanad att äta en snigel från husets baksida.

En vanlig trädgårdssnigel.

Sam antog utmaningen.

Men flera dagar senare blev Sam svårt sjuk. Det visade sig att 19-åringen fått i sig en parasitisk rundmask som vanligtvis lever i råttors lungartärer – därav namnet "rat lungworm" – men kan även finnas i sniglar då de äter avföring från råttor och möss. Dessa rundmaskar kan vara skadliga för människor eftersom de kan ge en form av hjärnhinneinflammation.

Strax därpå drabbades Sam av en infektion i hjärnan, som sedan följdes av just hjärnhinneinflammation – och till slut hamnade han i koma i 420 dagar.

Totalt tvingades Sam tillbringa tre år på sjukhus efter festkvällen hos kompisen.

Sam sitter numera i rullstol.Foto: Faceook

Var aktiv rugbyspelare

Australiska Daily Telegraph skriver att Sam, som nu hunnit bli 28 år gammal, kommer att vara beroende av rullstol livet ut. Han får återkommande krampattacker, måste sondmatas, kan inte hålla sin kroppstemperator på egen hand och är beroende av assistans.

Tidningen Daily Telegraph, och flera andra australiska medier, skriver vidare att Sams mamma beskriver sin son som "oövervinnerlig" innan den där festkvällen för många år sedan. 

Han var aktiv och duktig i rugby, enligt familjen.

Drog in familjens bidrag

Familjen uppger att de numera är tungt skuldsatta till följd av sonens läkarvård. Samtidigt har familjen även förlorat en stor del av det ekonomiska bidrag som Sam uppges ha rätt till. 

Enligt Daily Telegraph skulle Sam och familjen få motsvarande 3,4 miljoner kronor.

En summa som sedan kapades till blott 800 00 kronor utan att de fick någon ordentlig förklaring.

Sams fall har fått stor uppmärksamhet hemma i Australien.

Hoppades förgäves

2011 skrev Sams mamma på Facebook att hon hoppas att hennes son ska kunna gå igen någon dag.

"Han blir bättre och bättre. Han är fortfarande den busige Sam, och han skrattar mycket. Han kommer att prata och gå igen (tack gode Gud) men vi vet bara inte när", skrev mamman för sju år sedan.

Så blev det inte.

"Det här är ödesdigert. Det har förändrat hans liv för alltid, och har ändrat mitt liv för alltid. Slaget är enormt", skriver mamman på Facebook.

Daily Telegraph skriver att Sams föräldrar nu ligger i en tvist med staten kring de pengar som familjen uppges ha rätt till.

Fortsättning lär alltså följa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag