Lizzy Martinez gick till skolan i måndags iförd en långärmad T-shirt utan en behå under. Foto: FacebookLizzy Martinez gick till skolan i måndags iförd en långärmad T-shirt utan en behå under. Foto: Facebook
Lizzy Martinez gick till skolan i måndags iförd en långärmad T-shirt utan en behå under. Foto: Facebook
Hon blev ombedd att sätta plåster på sina bröstvårtor. Foto: FacebookHon blev ombedd att sätta plåster på sina bröstvårtor. Foto: Facebook
Hon blev ombedd att sätta plåster på sina bröstvårtor. Foto: Facebook

17-åring blev tillsagd när hon gick till skolan – utan behå

Publicerad

17-åringen blev ombedd att sätta plåster på sina bröstvårtor.

Incidenten inträffade när hon valde att inte bära en behå under sin tröja i skolan.

Nu rasar både eleven och hennes föräldrar mot lärarna.

Lizzy Martinez, 17, gick till skolan i måndags iförd en långärmad T-shirt, skriver The Sun.

Just den dagen valde hon att inte sätta på sig en behå – ett beslut hon snart skulle få kritik för.

Nu berättar 17-åringen om incidenten.Foto: Facebook

"Frågade om hon skämtade med mig"

När Lizzy, från Florida i USA, satte sig i klassrummet blev hon ombedd att följa med en lärare ut i korridoren. Väl där sa läraren till henne att hon borde sätta på sig någonting för att täcka sina bröstvårtor.

Enligt 17-åringen sa läraren även att hennes bröst distraherade pojkarna i klassrummet.

– Jag blev helt förskräckt och frågade henne om hon skämtade med mig, säger Lizzy till The Sun.

Hon bad en långärmad T-shirt utan behå under.Foto: Facebook

Blev ombedd att sätta plåster på brösten

Hon berättar att situationen var väldigt märklig och att läraren gjorde henne illa till mods.

– Läraren gav mig först en tröja som jag kunde sätta på mig under min tröja. Sedan gav hon mig plåster som jag kunde klistra på mina bröstvårtor för att täcka dem, berättar Lizzy.

När det här inträffade sprang Lizzy in på skolans toalett och grät i flera minuter.

– Jag skämdes så mycket över min kropp.

Lizzys klasskompisar stöttar henne.Foto: Facebook

Klasskompisarna stöttar

Efter att Lizzys föräldrar dubbelkollat skolans riktlinjer kring elevernas klädsel, insåg de att dottern inte hade gjort något fel.

Men trots det hävdar 17-åringen att flertalet lärare kommenterade hennes klädval den dagen.

– De sa att alla mina klasskompisar hade skrattat när jag lämnade klassrummet. Men i själva verket håller mina vänner med mig om att våra kroppar inte borde sexualiseras av lärare.

Sedan incidenten har Lizzy slutat på skolan. Ledningen har meddelat att man inom kort kommer att uppdatera sina regler kring klädsel.

Rektorn berättar för The Sun att situationen borde ha lösts på ett bättre sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag