10 saker du inte visste om Hugh Grants julklassiker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är tio avslöjanden om "Love Actually".
Foto: Universal
Colin Firth spelade den krisande författaren som hittade kärleken på oväntat håll.
Foto: Shutterstock
Här avslöjar manusförfattarens fru sanningen om otroheten i filmen.
Foto: Twitter

För många svenskar är den brittiska komedin "Love Actually" ett lika självklart inslag på julen som skinka, glögg och tomten.

Nu är det dags att avslöja hemligheterna bakom julklassikern med Hugh Grant – här är tio spännande historier om skådisarna, karaktärerna och det hemliga spelet bakom kamerorna.

"Love Actually" är långfilmen som får ögon att rinna och hjärtan att smälta – och givetvis finns det många okända detaljer och spännande historier bakom en sådan här film. 

Den brittiska tidningen The Sun har sammanställt en lista som bland annat avslöjar regissörens hemliga planer, sanningen bakom den ikoniska otrohetsaffären – och tidigare premiärministern Tony Blairs hårda pik mot filmen. 

1. Skolpojken är Hugh Grants släkting

Skådespelaren Thomas Brodie-Sangster spelar Sam – pojken som lär sig spela trummor för att imponera på skolans coolaste tjej. Vad många inte vet är att han är syssling till Hugh Grant, som spelar premiärministern i filmen.

– Han brukade kalla mig kusin och rufsa mig i håret, har Thomas berättat i en intervju.

Thomas skådespelarkarriär har senare tagit honom till bland annat "Game of Thrones".

Hugh Grants syssling var med i filmen.
Foto: Shutterstock

2. Tjejtjusaren ville arbeta gratis

Alla som har sett "Love Actually" har också skrattat gott åt den naiva killen som drar till USA för att ragga tjejer. 

Skådespelaren heter Kris Marshall, och han ska tyckt så mycket om att omges av kvinnorna att han försökte lämna tillbaka sin lön när filmen var färdiginspelad – han tyckte helt enkelt att det var så pass angenämt att han inte behövde bli avlönad.

3. Den riktige premiärministern svarade Grant

Den folkkära brittiske skådespelaren Hugh Grant spelar premiärministern i "Love Actually" – en varm, vitsig och älskvärt fumlig karaktär. 

I en scen i slutet av filmen håller han ett brandtal där han i princip ber USA att dra åt helvete och att de ska sluta "bossa" över britterna. Sekvensen tvingade den riktiga premiärministern, som på den tiden hette Tony Blair, att kommentera filmen i en intervju 2005 – eftersom han började jämföras med den älskvärde premiärministern i filmen.

– Jag vet att det finns några av oss som vill att jag ska göra en Hugh Grant i "Love Actually", och säga var USA borde dra.

Tony Blair fortsatte:

– Men skillnaden mellan en bra film och verkligheten är att i verkligheten så finns det en nästa dag, ett nästa år, ett nästa liv att älta de förödande konsekvenserna av att göra något för en enkel applåd.

Tony Blair på ett framträdande tidigare i år – långt efter uttalande om "Love Actually".
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Den amerikanska versionen hade annan musik

När "Love Actually" gick upp på biograferna i Storbritannien spelades låten "Too Lost in You" av The Sugababes under scenen med julfesten på konstgalleriet.

I amerikanska biosalonger hördes dock Kelly Clarksons "The Trouble With Love is" under samma scen.

5. Sjön var bara 45 centimeter djup

Sjön där Colin Firths karaktär tar sig en halvt ofrivillig simtur med sin flört var bara 45 centimeter djup – och för att få det att se ut som en riktig sjö behövde skådespelarna stå på knä i vattnet.

Colin Firth spelade den krisande författaren som hittade kärleken på oväntat håll.
Foto: Shutterstock

6. "Love Actually" var egentligen ingen julfilm

Regissören och manusförfattaren Richard Curtis har berättat att han blev förvånad över att "Love Actually" blev så synonym med julen.

– När jag först började göra filmen var det inte bestämt att den skulle handla om julen. Men jag älskar julfilmer, så jag bestämde att det skulle bli en sådan. Men det slog mig aldrig att det skulle bli en sådan julfilm som folk ser om och om igen – det var en fantastisk överraskning, har han sagt.

7. Hugh Grant hatade att dansa

En av de mest ikoniska scenerna i "Love Actually" är när premiärministern – som alltså spelas av Hugh Grant – lossar på slipsen, knäpper upp de översta skjortknapparna och dansar till "Jump" av Girls Aloud.

Men manusförfattaren Richard Curtis berättar att Hugh Grant var "väldigt grinig" när det kom till den scenen, eftersom att han ville att hans karaktär skulle vara allvarlig.

– Han sågade det och han gillade inte låten. Det var egentligen Jackson 5, men vi kunde inte få loss den. Han var så olycklig kring det hela, har Richard Curtis berättat.

Hugh Grant och Renée Zellweger i samband med premiären av en annan film, nämligen "Bridget Jones Dagbok".
Foto: Shutterstock

8. Emma Thompsons bluff

Den hyllade skådespelerskan Emma Thompson spelar premiärministerns syster i filmen – men skaparna ansåg att hon var för smal och vältränad för rollen. Därför fick hon bära en så kallad fat suit, vilket fick henne att se större ut.

Scenen där hon gråter till Joni Mitchell behövde hon dessutom ta om tolv gånger i rad – det kan inte ha varit lätt.

9. Regissören hade redan bestämt sig

Richard Curtis hade redan från början tänkt att Hugh Grant skulle spela premiärministern – och Emma Thompson dennes syster.

Han skrev även Martine McCutcheons roll efter att ha sett henne i tv-serien "Eastenders" flera år tidigare.

Richard smög även in sin egen dotter i filmen – hon fick spela en av humrarna i skolans julpjäs.

Emma Thompsons medverkan var planerad redan från början.
Foto: Shutterstock

10. Alan Rickmans karaktär var otrogen på riktigt

En av de mest plågsamma delarna av filmen är Alan Rickmans karaktärs affär med sin medarbetare. Tittarna får följa hustruns smärta – men det verkar som att otroheten faktiskt aldrig ägde rum, utan att det bara var nära.

Ja, fram till att regissören och manusförfattaren Richard Curtis fru Emma Freud avslöjade sanningen på Twitter. En person frågade om Harry – som karaktären hette – faktiskt hade en riktig affär, varpå Emma svarade:

"Hade DEFINITIVT en affär. Jag bad Richard att bara göra det till en flört, men nej. Hela vägen".

Här avslöjar manusförfattarens fru sanningen om otroheten i filmen.
Foto: Twitter