Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: All choklad kan vara slut om 30 år

Det är dags att bunkra upp choklad om du har möjlighet, varnar forskare.

Vill det sig illa står världen inför akut chokladbrist om 30 år.

Det kan råda akut brist på choklad om 30 år, förutspår forskare.

Anledningen är sämre väderförutsättningar, till följd av klimatförändringar och varmare temperaturer, samt sjukdomar och svampar som riskerar att angripa de känsliga kakaoträden. 

Kakaoträden trivs bäst i regnskogsaktiga förhållanden i anslutning till ekvatorn. Men klimatförändringarna, och den stigande värmen och allt torrare klimatet, gör att fukten sugs upp ur jorden och runt år 2050 kan det vara så illa att det blir svårt att få ordentliga skördar, rapporterar The Sun.

Äts mer än vad som produceras

Ja, för samtidigt växer världens aptit för choklad.

2014 satte människor i sig 70 000 ton mer kakao än vad som faktiskt producerades – en ekvation som inte riktigt går ihop i längden.

Det är dock inte första gången som forskare slår larm.

Redan 2013 varnade forskare för att chokladen skulle kunna vara slut så snart som år 2020, skriver Daily Mail.

Chokladjätte försöker lösa problemet

Elfenbenskusten och Ghana producerar mer än hälften av världens kakao och klimatförändringarna väntas slå extra hårt mot just den regionen i västra Afrika.

The Sun skriver att kakaobönderna därför kan tvingas att flytta grödorna till högre höjder men det betyder också begränsat utrymme, vilket minskar odlingarna. 

Tidningen skriver vidare att chokladjätten Mars har lyckats kartlägga kakaoträdens genetiska kod – och nu jobbar man på att ta fram nya, genetiskt modifierade varianter av kakaoträdet som skulle kunna överleva i varmare och torrare klimat samtidigt som det kan producera kakao av hög kvalitet.

Genmanipulerad kakao? Tja, varför inte. Allt för att man ska kunna tugga på en Dajm.