Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vård, klimat, ekonomi och migration i fokus i debatten

Debatten sänds från Warner Bros stora studio i Göteborg.Foto: Niklas Svensson.
Niklas Svensson och Anna Ekelund leder debatten.Foto: AXEL ÖBERG

På tisdagskvällen är det dags för Expressen TV och Di TV:s stora partiledardebatt.

Ämnena som partiledarna kommer att drabba samman om är: Vård, klimat, ekonomi och migration. 

På tisdagskvällen klockan 20.00 smäller det. Alla partiledarna samlas för Expressen TV och Di TV:s stora partiledardebatt som direktsänds från Warner Bros stora studio i Göteborg. 

De ämnen som kommer att debatteras är: Vård, klimat, ekonomi och migration. 

Sjukvård

Vården har debatterats flitigt under valåret och enligt en opinionsundersökning som Demoskop gjort i början av augusti anser väljarna att sjukvården är valets tredje viktigaste fråga. 

Enligt en rapport från Cancerfonden från mars 2018 är risken att dö i cancer 40 procent högre för lågutbildade kvinnor jämfört med högutbildade. För män är siffran 36 procent.

Samtidigt har andelen patienter som har fått vänta över 90 dagar på en operation ökat under mandatperioden och om vad detta beror på kommer partiledarna att frågas ut. 

I den mätning som Demoskop har gjort har väljarna även fått svara på frågan om vilket parti tycker de tycker har bäst politik inom respektive område. När det kom till vården ansåg flest att Socialdemokraterna har bäst politik. 

Klimat

Efter sommarens extrema torka och skogsbränder har klimatet hamnat i valrörelsens fokus och under början av augusti har flera partier kommit med satsningar inom området. 

16 procent av väljarna anser att är Miljön är valtes viktigaste fråga, vilket får den att hamna på andra plats enligt Demoskop. 

Att valrörelsen kommit att handla om klimat gynnar enligt mätningen ett parti inom vardera block: Miljöpartiet och Centerpartiet. 25 procent anser att MP har bästa miljöpolitiken medan 19 procent håller på C i denna fråga.

Ekonomi

Under andra kvartalet 2018 växte Sveriges ekonomi med 3,3 procent jämfört med samma kvartal förra året. Enligt Konjunkturinstitutets rapport som presenterades i förra veckan skrevs BNP-tillväxten upp till 2,6 procent. 

Enligt Demoskops undersökning rankar väljarna ekonomin som valets sjätte viktigaste fråga. Moderaterna är det parti som väljarna anser har den bästa ekonomiska politiken. 

Migrationen 

Sist ut i debatten kommer ämnet migration att debatteras. Antalet asylsökande till Sverige under 2018 och 2019 beräknas till totalt cirka 52 000 och om detta kommer partiledarna att få frågor.

Enligt Demoskops undersökning anser flest väljare, 23 procent, att migrationsfrågan är valets viktigaste.

Sverigedemokraterna är det parti som väljarna anser har bäst politik när det kommer till migrations- och integrationsfrågan visar undersökningen.

Edling: ”Förena kompetens, kunnande och teknik”

Lotta Edling, publicistisk utvecklingsdirektör i mediebolaget Bonnier News, säger att sändningen stärks av samarbetet mellan Expressen och Dagens industri.

– Valet är naturligtvis ett stort fokus för alla Bonnier News’ varumärken - Di, Expressen, DN och Sydsvenskan - och genom Di TV-samarbetet mellan Di och Expressen kan vi förena kompetens, kunnande och teknik från två urstarka varumärken för att nå ut till vår publik på ytterligare ett sätt.

– Samproduktionen av partiledardebatten som görs av Di TV och Expressen TV känns också extra angelägen i år sett ur ett publicistiskt perspektiv. Eftersom svensk politik befinner sig i ett dramatiskt läge och valet därmed känns oerhört viktigt är detta ett sätt att bidra till att ge tittare och läsare så mycket information och så klara besked som möjligt. Livenerven lär inte gå att ta miste på i kväll.

 

Så förbereder sig partiledarna

Expressen har sökt alla partiledare inför debatten och frågat vad de tycker är det viktigaste ämnet och hur de förberedde sig inför debatten. Här är svaren.

Isabella Lövin (MP):

– Klimat är mänsklighetens stora ödesfråga. Här finns en klar skiljelinje i svensk politik: mellan oss som vill investera ännu mer i kraftfull klimatpolitik under de kommande fyra åren, och de borgerliga partierna och SD som vill skära ner kraftigt på klimatbudgeten och avskaffa flygskatten, medan jorden värms upp mer och mer för varje månad som går. Jag tänker göra den skiljelinjen tydlig för väljarna, det är det viktigaste för mig. 

– Jag laddar genom att vässa argumenten tillsammans med mina goda medarbetare. Jag känner mig mycket laddad inför detta vårt kanske viktigaste val någonsin.

Jonas Sjöstedt (V)

– Jag förbereder mig genom att gå igenom våra förslag på områdena så att de verkligen sitter. Och nyckeln heter jämlikhet. Ett jämlikt samhälle är så mycket bättre på att lösa problem på ett bra sätt.

Annie Lööf (C)

– Jag tycker det är bra att miljö- och klimatfrågorna får en så central plats, de är en del av Centerpartiets DNA så den debatten ser jag mycket fram emot. Det centrala är ju resultaten, om utsläppen minskar eller ökar. Under alliansregeringens år minskade utsläppen med nästan 20 %, nu har de slutat minska, och i vissa mätningar ökat, med Miljöpartiet i regeringen. Det är ju generande för Miljöpartiet. Jag hoppas att debatten kommer handla om resultat och minskade utsläpp – inte om symbolpolitik – utan om gröna reformer som gör skillnad på riktigt.  

– Samma taktik som alltid – att vara väl påläst, och ha gett mig tid att landa i mina tankar. Under dagen kommer jag tillsammans med mina Allianskollegor besöka Stena Line och presentera delar av vår reformagenda, men också kampanja på Göteborgs gator så jag kommer vara fylld med energi.

Jan Björklund (L)

– Jag laddar upp genom att läsa på och har under kvällen tagit en promenad. Jag tänker sätta skolan först även i den här debatten. Det är valrörelsens första partiledardebatt, så jag är taggad.

Ebba Busch Thor (KD)

– Vi är redo att debattera alla ämnen och ser fram emot debatten. Personligen ser jag särskilt mycket fram emot att debattera sjukvården som jag tycker är Stefan Löfvens enskilt största misslyckande under mandatperioden.

Expressen har sökt Moderaterna och Sverigedemokraterna som valt att inte svara på hur partiledarna förbereder sig.