Brita Håkansson – Sveriges första kvinnliga utrikeskorrespondent. Astrid Lindgren – älskad barnboksförfattare och debattör. Magda Gad – krigskorrespondent. Tre starka röster i Expressen sedan starten 1944. Foto: Okänd, Tobias Röstlund/TT, Mikael Sjölund
Brita Håkansson – Sveriges första kvinnliga utrikeskorrespondent. Astrid Lindgren – älskad barnboksförfattare och debattör. Magda Gad – krigskorrespondent. Tre starka röster i Expressen sedan starten 1944. Foto: Okänd, Tobias Röstlund/TT, Mikael Sjölund

Lär känna våra profiler

Publicerad

Expressen har en stolt tradition av starka skribenter. 

Här har författare som Astrid Lindgren och Evert Taube medverkat.

I dag heter de Leif GW Persson, Jenny Strömstedt och Cecilia Hagen.

Här är ett litet urval av alla våra framstående profiler.

Foto: OLLE SPORRONG

David Baas, reporter Grävgruppen

david.baas@expressen.se  

Journalist och författare med nazister och sverigedemokrater som specialitet. Fick Guldspaden 2013 tillsammans med Expressens grävchef Christian Holmén för den så kallade järnrörsskandalen och 2014 för avslöjanden om hur SD-politiker uttrycker sig på hatsajter. David gav 2014 ut boken ”Bevara Sverige svenskt – ett reportage om Sverigedemokraterna”.  

 

Foto: YLWA YNGVESSON

K-G Bergström, politisk krönikör  

http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/  

k-g.bergstrom@expressen.se  

Twitter: @K_GBergstrom ‏  

Politisk nyhetskommentator och krönikör för Expressen sedan 2010. K-G Bergström är en av Sveriges ledande politiska reportrar. Han har haft ett eget tv-program, ”Rakt på”, i SVT där han tidigare jobbat i över 30 år. 

 

Foto: ROBBAN ANDERSSON

Anna Bäsén, medicinreporter    

http://www.expressen.se/halsoliv/kronikorer/anna-basen/  

anna.basen@expressen.se  

Twitter: @AnnaBasen ‏  

Grävande medicinjournalist som själv jobbat som undersköterska och ibland wallraffar för nya avslöjanden. Genom att ta jobb som städare på Södersjukhuset i Stockholm avslöjade Anna Bäsén sjukhusets fusk med hygienen vilket ledde till förbättringar. Årets folkbildare 2008, Wendelapriset för bästa socialreportage 2015. 

 

 

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Magda Gad, utrikeskorrespondent    

https://www.facebook.com/magdajournalist  

magda.gad@expressen.se  

Twitter:  @gad_media  

Prisbelönt ett antal gånger. Senast Stora journalistpriset 2017 i klassen Årets förnyare, för sina rapporteringar från krigsfronten, och Per Wendel-priset som Årets nyhetsjournalist 2017. Utrikeskorrespondent med reportage och på plats-dagböcker från krigszoner utsatta miljöer runtom i världen. År 2015 levde hon under sju veckor i gettot i Bukarest, under 2016–17 i Mosul i Irak, och hösten 2017 under svåra förhållanden i Syrien. 

 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lotta Gröning, nyhetskrönikör    

http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/  

lotta.groning@expressen.se  

Twitter: @GroningLotta  

Journalist och debattör. Politisk nyhetskommentator och krönikör för Expressen sedan 2009. Lotta Gröning är också filosofie doktor i historia. 

 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Johan Hakelius, krönikör   

http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/  

johan.hakelius@expressen.se  

Johan Hakelius är kolumnist i Expressen sedan 2016. Han tilldelades Expressens kulturredaktions pris Björn Nilsson-priset 2011 och kallades då av juryn för "opinionsjournalistikens fantom". Johan Hakelius var chefredaktör för tidningen Fokus 2016– 2017. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Cecilia Hagen, krönikör   

http://www.expressen.se/kronikorer/cecilia-hagen/  

cecilia.hagen@expressen.se  

Twitter: @ceciliahagen  

Journalist, författare till många böcker – bland annat böckerna om ”Kulla-Gulla”.  Krönikör på Expressen sedan 1973. Skriver om: ”Alla andra, allt annat. Och mig själv.” Har fått Stora journalistpriset 2006 och vunnit ”På spåret” i SVT. 

 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Karin Lennmor, krönikör kungligt  

http://www.expressen.se/kronikorer/karin-lennmor/   

redaktionen@expressen.se     


Kunglig krönikör som skriver om allt som händer i den kungliga världen – både framför och bakom kulisserna. Under 24 år chefredaktör för Svensk Damtidning. 

 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lars Lindström, reporter och krönikör  

http://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/  

lars.lindstrom@expressen.se  

Twitter: @larslindstrom   

Kolumnist och nyhetskrönikör som tidigare varit reporter, redigerare, nöjeskrönikör, nöjeschef, kolumnist i Söndag, USA-korrespondent i New York och Los Angeles. Bloggar på: http://bloggar.expressen.se/lars/ och sänder Facebook live varje vecka. 

 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Özz Nûjen, krönikör  

http://www.expressen.se/kronikorer/ozz-nujen/  

ozz.nujen@expressen.se  

Twitter: @ozznujen  

Kolumnist – och ståuppkomiker, skådespelare, manusförfattare och programledare. I Expressens spalter sedan januari 2017. Han vill ”ro och oroa – få folk att tänka till, tänka om och tänka nytt och förhoppningsvis ibland med ett leende på läpparna”. 

Leif GW Persson, krönikör  

http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/  

gw@expressen.se

GW – den populära kriminologen, polisprofessorn och bästsäljande författaren – skriver personliga krönikor och kommenterar nyhetshändelser och kriminalfall i Expressen. Ses ofta även i tv, bland annat "Veckans brott" i SVT, och i Expressen TV:s "Brottscentralen". 

 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alex Schulman, krönikör  

http://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/  

alex.schulman@expressen.se  

Twitter: @alexschulman  

Kolumnist för Expressen sedan 2016. Författare, bland annat till de uppmärksammade böckerna ”Skynda att älska” och ”Glöm mig” om sina föräldrar. Driver ”Alex & Sigges podcast” tillsammans med författaren Sigge Eklund.  

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Frida Stranne, expert och forskare amerikansk politik

https://www.expressen.se/kronikorer/frida-stranne/ 

redaktionen@expressen.se 

Twitter: @fridastranne 

Frida Stranne är Expressens USA-expert som förutom att skriva krönikor och kommentera den amerikanska politiken även medverkar som expert i Expressen TV. Frida Stranne är forskare med inriktning på amerikansk utrikes­politik. 

 

Jenny Strömstedt, krönikör  

jenny.stromstedt@expressen.se  

http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/  

Twitter: @jennystromstedt 

Journalist, programledare och författare. Skriver om aktuella snackisar och eviga livsfrågor.  

 

Britta Svensson, krönikör  

http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/  

britta.svensson@expressen.se  

Twitter: @brittasvensson  

Nyhetskrönikör som skrivit i Expressen sedan 1984 och krönikerat på fredagar sedan 1992. Ämnen som brott och straff, politik och samhälle förekommer ofta i Britta Svensson texter. Hon har skrivit två ungdomsromaner och genom åren belönats med bland annat stipendier från Mentor och Fadime Sahindals minnesfond. 

Foto: OLLE SPORRONG

Niklas Svensson, politikreporter    

https://www.facebook.com/niklas.svensson1973  

niklas.svensson@expressen.se  

Twitter: @niklassvensson  

Politisk reporter som har full koll på hela politiker-Sverige, och som hela politiker-Sverige har koll på. Skriver och avslöjar politik förstås, och programleder debatter och intervjuer i Expressen TV. Under hösten 2017 syntes han i ”Bara politik” i Expressen TV (på Expressen.se eller kanalplats 43 hos Comhem). 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag