Välkommen till Expressen

Expressens redaktion.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressen har sedan starten levererat klassisk kvällstidningsjournalistik med bred bevakning av nyheter, nöje, sport. Opinionsjournalistiken har också alltid varit central för Expressen, som lägger stor tonvikt vid ledare, debatt, kultur och en rad starka och profilerade skribenter knutna till tidningen. 

Expressen granskar, griper in och driver debatt. 

När tidningen startade 1944 var tanken att hitta en ny typ av berättande i "bekvämt format och modern utstyrsel", som det hette. Expressen skulle också inta en utpräglad kampställning mot "nationalsocialism och befryndade våldsläror". Det uppdraget värnar vi lika mycket i dag.

I dag finns Expressen som papperstidning, tv-kanal, nyhetssajt och i mobilen. Vår journalistik syns också på flygplatser, tåg och bussar runtom i landet. Uppdraget är att berätta. Läsarna är våra uppdragsgivare. 

Expressen tillhör mediekoncernen Bonnier som en del av affärsområdet Bonnier News. Expressen består av tre editioner: Expressen som är rikstäckande, Kvällsposten i Sydsverige och GT i Västsverige.


Expressens publicistiska idé

Expressen är en klassisk kvällstidning. Expressen är också en liberal tidning. Det betyder att det för oss inte finns något viktigare än människan, hennes berättelser, drömmar och dramer.   

Vi sätter nyheterna först.   

Vi ifrågasätter makten och ogillar allt som gör tillvaron trång och tråkig.   

Vi bekämpar alla idéer som försöker krympa människan och hennes möjligheter – kvinnoförakt, klassförakt, främlingsfientlighet, fördomsfullhet.   

Vi värnar yttrandefrihet och förnuft.   

Vi tror på varje individs rätt att i frihet forma sitt liv och fylla det med mening och glädje.   

Detta är Expressens skäl och själ.   


FRÅGOR OCH SVAR OM EXPRESSEN


Vilken politisk färg har Expressen?  

Expressen är liberal. Det är även GT och Kvällsposten.  


Vilken målgrupp har Expressen?  

Målgruppen är människor i hela Sverige. Våra läsare motsvarar också ganska väl befolkningen i fråga om till exempel ålder, kön och utbildning.  


Programledaren Tess Ulander i Expressens TV:s kontrollrum.
Foto: OLLE SPORRONG

Vad ger Expressen Lifestyle AB ut?  

Företaget ger ut den riksspridda kvällstidningen Expressen och de regionala editionerna GT i Göteborg och Kvällsposten i Malmö. Expressen.se med de regionala sajterna gt.se och kvp.se levererar nyheter, opinions- och kulturmaterial dygnet runt.

Expressen TV ses på Expressen.se, men kanalen visas också på Comhem och Youtube. Expressen TV är exklusiv samarbetspartner till CNN.

Expressen.se bevakar nyheter 24 timmar om dygnet oavsett om det är stora nyhetshändelser, nöje eller sport. Där kan du också titta på tv, chatta med intressanta personer, följa våra bloggare eller ta del av vår live-bevakning. Där finns nischade specialsajter inom alla tänkbara intresseområden som bland annat Allt om resor, Hälsoliv, Allt om bilar, Dina pengar och mycket annat.  

SPORT-Expressen gör stora satsningar på fotboll och hockey. Nöjesredaktionen bjuder utöver alla nöjesnyheter på allt om populära tv-program, konserter och galor.  

Expressen kommer varje vecka med populära bilagor som Söndag, som är ett klassiskt magasin, Leva & Bo med inredning, trädgård och mat, TV14 med tydliga tv-tablåer för 14 dagar, den traditionella tv-bilagan med tablåer för en vecka, Korsord och Extra om kändisar och nöje. Ett antal specialmagasin kommer ut med flera nummer per år.

Expressen, GT eller Kvällsposten ger också ut attraktiva böcker, med ämnen som hälsa, mat och trädgård.  


Var finns Expressens olika redaktioner?   

Expressen har sin centralredaktion i Stockholm. GT har sin redaktion i Göteborg och Kvällsposten har sin i Malmö. Tidningens fasta och frilansande reportrar och fotografer finns stationerade på flera ställen utomlands, bland annat i London, New York, Washington, Paris, Libanon och Kapstaden.  


Var trycks Expressen?  

Expressen trycks på fyra olika platser i landet: Bold/DNEX i Stockholm, Bold/Sydsvenskan Tryck i Malmö samt hos Daily Print i Umeå.   


Expressen, GT och Kvällsposten i siffror

Expressen GT och Kvällsposten säljs i hela landet hos cirka 8 000 återförsäljningsställen (butiker, stormarknader, bensinmackar, kiosker med mera). Vår västsvenska edition GT säljs främst i Västsverige och vår sydsvenska edition Kvällsposten i Sydsverige. 

Expressen, GT och Kvällsposten når över 5 000 000 personer runtom i landet i mobilen varje dag (Källa: Sifo Orvesto juli 2019). Samtidigt tar Expressen hem marknadsandelar – och har nu 49,4 procent av marknaden mot huvudkonkurrenten.

Expressens huvudkonto på Facebook har mer än 494 000 följare. Till det har Expressen ytterligare ett 20-tal Facebooksidor. Vi finns också på Instagram, Twitter och Youtube. 

LÄS MER HÄR: Expressen slår rekord igen – 5 096 000 läsare i veckan 


Bokslut och nyckeltal finns att läsa här: https://www.allabolag.se/5560254525/ab-kvallstidningen-expressen  

Möt Expressen TV och journalisterna bakom reportagen

Journalisterna Ellinor Svensson, David Baas, Niklas Svensson med flera berättar om sitt arbete på Expressen TV.