”Utan det fria ordet skrumpnar demokratin”

1 292 DAGAR. Förläggaren Gui Minhai hålls fängslad av Kina sedan 2015.
6 430 DAGAR. Journalisten Dawit Isaak har hållits fängslad av Eritrea sedan 2001.
Foto: KALLE AHLSÉN / AHLSENS FOTO AB

Bara sedan 2010 har 38 nyhetsfotografer dödats i tjänsten. 

Den 3 maj på pressfrihetens dag uppmärksammar Expressen tillsammans med Reportrar utan gränser och Pressbyrån dem – och det världen inte skulle få se om nyhetsfotografer inte kunnat göra sitt jobb. 

– Utan det fria ordet och pressfriheten skrumpnar en demokrati, säger Expressens kulturchef Karin Olsson. 

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019, som nyligen presenterades, visar att politiska ledares fientlighet, hat och hot mot journalister har skapat ett klimat av rädsla. Indexet visar också att antalet länder där journalister kan arbeta i säkerhet bli allt färre. 

I morgon på pressfrihetens dag uppmärksammar Expressen tillsammans med Reportrar utan gränser och Pressbyrån vikten av fri press, tryck- och yttrandefrihet. 

– I Expressens publicistiska idé slås fast: ”Vi värnar yttrandefrihet och förnuft.” I dag påminner vi därför lite extra om värdet av tryckfrihet och varför det är så viktigt att fortsätta att uppmärksamma bland andra Dawit Isaak och Gui Minhai, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Karin Olsson.
Foto: OLLE SPORRONG
Thomas Mattsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

38 mördades i tjänsten 

Samarbetet för att uppmärksamma pressfrihet görs för andra året i rad och i år läggs också fokus på alla de nyhetsfotografer som mördats i tjänsten. Bara de senaste 10 åren har 38 fotografer mist livet när de utfört sitt arbete. Fotograferna uppmärksammas i ett reportage av Expressens Mats Larsson som publiceras i dag. 

Den tredje maj är reportrar och medarbetare från Expressen på plats på Pressbyrån på Stockholms central och delar ut en special-edition av tidningen. Expressens editioner i väst och syd, GT och Kvällsposten, är på plats på Pressbyrån på Göteborgs respektive Malmös centralstationer. Kom och träffa oss, diskutera den fria bilden och passa på att ta en specialtidning från Expressen. På Pressbyrån i hela landet är det också halva priset på Expressen och Expressens magasin. 

Expressen TV, som ägnar stor del av sin bevakning åt pressfrihet, sänder på plats från alla tre städerna. Under dagen gästas även studion i Stockholm av aktuella gäster – däribland kulturminister Amanda Lind, Martin Schibbye som är chefredaktör för Blankspot samt Nils Funcke, expert på yttrandefrihet. Se tv-sändningarna på expressen.se eller i vår app.

– Utan det fria ordet och pressfriheten skrumpnar en demokrati. Vi ser det runtom i världen, till och med i Europa i dag. Expressen kommer alltid att värna en vid yttrandefrihet och mediernas rätt att berätta, säger Expressens kulturchef Karin Olsson.

14.15: Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot, gästar studion.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
8.40: Kultur- och demokratiminister Amanda Lind intervjuas.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
07.30: Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, intervjuas.
Foto: TOR JOHNSSON / SJF
07.15: Ami Hedenborg från Amnesty är gäst.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressen TV bevakar pressfrihetens dag

Expressen TV specialbevakar Pressfrihetens dag hela dagen med studio on location och massa gäster.

06.00: I Expressen TV:s morgonformat Senaste Nytt, som sänder livenyheter mellan klockan 06.00 och 10.00 varje dag året om, sker löpande rapportering kring Pressfrihetens dag med programledarna Johanna Grenz och Fredrik Lennander i studion.

07.30: Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, intervjuas i studion.

08.00: Lennart Schultz, ansvarig för affärsutveckling marknad på Pressbyrån, gästar Expressen TV.

08.10: Liverapport

08.40: Intervju med kulturminister Amanda Lind, MP.

09.00: Tobias Lindgren, analys- och opinionsansvarig vid Tidningsutgivarna

09.30: Lena Kvist, ordförande publicistklubben västra och kulturchef Borås Tidning

10.00: I Expressen TV:s dagsformat Livestudion, som sänder nyheter live mellan klockan 10.00 och 18.00 varje dag året om, sker löpande bevakning och rapportering kring Pressfrihetens dag.

11.15: Specialsändning med programledarna Johanna Grenz och Fredrik Lennander i studion och Jennie Pierrou som programledare i en studio vid Pressbyrån på centralstationen i Stockholm. Liverapporter lämnas även från Expressen TV:s reporter i Malmö Caroline Larsson och Lovisa Waldeck i Göteborg. Gäster är Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser och Linnéa Kihlström, tf chefredaktör Medievärlden.

12.15: Specialsändning med programledare i studion, i studio on location vid Pressbyrån samt rapporter från Malmö och Göteborg. Gäster är Leif Öbrink, ordförande Free Dawit Isaak och Björn Tunbäck, i styrelsen Reportrar utan gränser, journalist SVT.

14.15: Specialsändning med programledare i studion, i studio on location vid Pressbyrån samt rapporter från Malmö och Göteborg. Gäster är Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot och Karin Olsson, kulturchef Expressen.

16.15: Specialsändning med programledare i studion, i studio on location vid Pressbyrån samt rapporter från Malmö. Sändningen gästas av Jan Helin, programdirektör på SVT.

17.15: Specialsändning med programledare i studion på kungsholmen i Stockholm samt i studio on location vid Pressbyrån. Gäst är Ami Hedenborg från Amnesty.

18.00: I Expressen TV:s kvällsformat Primetime, som sänder nyheter live mellan klockan 18.00 och midnatt varje dag året om, sker löpande bevakning och rapportering kring Pressfrihetens dag.

22.15: Specialsändning där dagen summeras. Har du missat något av bevakningen kring Pressfrihetens dag under dagen får du det bästa sammanfattat i studion med programledaren Anna Herdenstam samt gästen Nils Funcke, expert på yttrandefrihet.