CNN:s internationella korrespondent Clarissa Ward intervjuar Younnes Delefortrie i dokumentären ”IS bakom masken”. Foto: CNNCNN:s internationella korrespondent Clarissa Ward intervjuar Younnes Delefortrie i dokumentären ”IS bakom masken”. Foto: CNN
CNN:s internationella korrespondent Clarissa Ward intervjuar Younnes Delefortrie i dokumentären ”IS bakom masken”. Foto: CNN
Clarissa Ward. Foto: CNNClarissa Ward. Foto: CNN
Clarissa Ward. Foto: CNN
Younnes Delefortrie. Foto: CNNYounnes Delefortrie. Foto: CNN
Younnes Delefortrie. Foto: CNN

Se den unika CNN-dokumentären

Publicerad

Tusentals unga män reser från Europa till IS i Syrien och många återvänder som tränade mördare.
Expressen TV kan nu visa en CNN-dokumentär som ger en unik inblick i en IS-terrorists tankevärld.

Han ser ut som många unga belgare och smälter in i omgivningen på Bryssels gator. Men Younnes Delefortrie, 28, har kommit tillbaka från kriget i Syrien där han kämpat för terroristgruppen Islamiska staten (IS) - och han vill att hela världen ska bli ett kalifat under islamiskt styre.

- Vi är muslimer som drömmer om ett kalifat. Det kommer att hända. Det är ett löfte av Allah, säger han i dokumentären "IS bakom masken" som Expressen TV nu kan visa i samarbete med CNN.

CNN:s reporter Clarissa Ward har träffat Younnes, som berättar hur han växte upp som kristen korgosse i Belgien och hur en IS-influerad predikant förvandlade honom till radikal islamist. Det är ett inträngande reportage om en ung man som inte ångrar sitt jihadistiska engagemang. Han säger att han är beredd att döda för sin religion.

28-årige Younnes Delefortrie kämpade för Islamiska staten i Syrien.Foto: CNN

Tickande bomber

Mer än 500 personer har rest från Belgien till IS i Syrien och Irak, procentuellt fler än i något annat europeiskt land. Den belgiska säkerhetstjänsten ser många "återvändare" som säkerhetsrisker, som tickande tidsinställda bomber.

- Younnes illustrerar att hotet från islamisk extremism finns inom våra samhällen. Folk tror ofta att det är ett yttre hot, att det handlar om svartskäggiga personer med hotfull framtoning. Men till det yttre ser de ut som vilka belgare eller svenskar som helst, säger Clarissa Ward till Expressens Cecilia Anderberg.

- Alla extremister blir inte terrorister. Myndigheterna står inför en svår utmaning. De måste avgöra vilka som kommer tillbaka för att leva ett normalt liv och vilka som är tränade mördare, som kommer med onda avsikter, säger hon.

Mer än 500 personer har rest från Belgien till Syrien och Irak för att ansluta till IS, procentuellt fler än i något annat europeiskt land.Foto: CNN

Kallar bin Ladin för hjälte

Younnes växte upp med dopnamnet Michael, men ändrade förnamn när han övergick till islam. Och han har gett en av sina söner namnet Usama efter al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin, som han säger är en "hjälte".

Han säger att terrordåd inte står på hans "dagordning", men vägrar att fördöma de blodiga attentat i Europa som islamister tagit på sig ansvaret för. I Paris, Bryssel, London, Berlin och på en rad andra platser. Dådet på Drottninggatan i Stockholm genomfördes efter det att filmen spelades in.

Clarissa Ward är en ledande internationell korrespondent med lång erfarenhet från bland annat Mellanöstern - och har i många år rapporterat om terrorism. Hon förklarar att hennes möten med Younnes ger en inblick i hur komplicerade och motsägelsefulla många europeiska jihadister är.

Younnes Delefortrie förnekar att han själv dödat någon eller gjort sig skyldig till grymheter under sin tid hos IS i Syrien. Han får frågan om han skulle ha avrättat någon om IS hade begärt det. Och svarar att man måste lyda emiren och den islamiska lagen.

- Det är islamisk lag. Och tro mig, det är inte kul att avrätta folk. Det är förskräckligt. Men, ja, säger han i CNN-dokumentären som Expressen TV visar.

SÅ TITTAR DU PÅ EXPRESSEN TV

APPLE TV: Ladda ner Expressen TV:s app i App Store.

PÅ EXPRESSEN.SE: Sändningen hittas enkelt på sajten.

I DIN TELEFON: Följ via Expressens app. Ladda ner i App Store eller Google Play Store.

SÅ SER DU NYHETSKANALEN CNN

CNN distribueras via alla de stora operatörerna: Boxer, Canal Digital, Comhem, Telia, Viasat och Bredbandsbolaget.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag