Nya utrikessajten för berättande som berör

TERESE CRISTIANSSON, ISTANBUL Intresset för utrikesjournalistik har vuxit rejält de senaste åren, vilket jag ser som en positiv utveckling. Jag kommer fortsätta att försöka ge en röst åt människor som ofta inte kommer till tals, på alla sidor av konflikten.
Foto: Terese Cristiansson
MAGDA GAD, MONROVIA/STOCKHOLM Jag är en utrikesreporter som springer åt andra hållet. Som reser dit andra journalister inte reser och stannar lång tid på plats. Som inte bara svarar på vad som har hänt utan också varför och hur det går för de drabbade.
KASSEM HAMADÉ, BEIRUT Världen är i ständig förändring. Förändringen i Mellanöstern och i Afrika är särskilt dramatisk, mitt uppdrag är att leverera exklusivt material från den delen av världen. Det kan handla om flyktingpojken Omar, IS, Boko Haram eller en intervju med Syriens president.
CARL FRIDH KLEBERG, STOCKHOLM Det går så klart att göra smart och allmänbildande, eller till och med lite nördig, utrikesrapportering som samtidigt är underhållande. Det är en stor del av idén med Geo.
MATS LARSSON, LONDON Jag har jobbat med utrikes i snart 30 år och varit korrespondent i bland annat New York, Peking och nu London. Det har gett mig ett globalt perspektiv och jag kommer att skriva om allt från lokala brittiska ämnen till internationell politik.
Foto: Anna-Karin Nilsson
ANNE-SOFIE NÄSLUND, NEW YORK Jag kommer fortsätta skriva mycket om New York och amerikansk politik - just nu följer jag varje steg Hillary Clinton, Jeb Bush och de andra presidentkandidaterna tar. Men jag hoppas också på annorlunda reportage från hela världen.
Foto: Pontus Höök

"NY TIDNING". Så stod det i Expressens allra första ledare, skriven av chefredaktören - eller huvudredaktören, som det hette då - den 16 november 1944.

"NY SAJT". Så skulle jag kunna skriva här, när vi i dag berättar om Geo - den nya utrikessajten för berättande som berör.

I helsidesannonsen i Dagens Nyheter inför premiärnumret av Expressen lovade vi:

"EXPRESSEN skall följa världsdramat genom egna utrikeskorrespondenter."

I huvudredaktören Ivar Harries programförklaring slogs det också fast att "...den nya tidningen skall söka följa skeendet så nära det bara går".

På den nya sajten - som du hittar på Geo.se - kommer vi att erbjuda fördjupning och fakta, det som i egenreklamen för 70 år sedan beskrevs som att "...Expressens nyheter blir snabba, upplysande, exakta".

Nu, 2015, handlar det inte längre bara om att med block och penna och kanske kamera i hand eller runt halsen vandra runt i krig och naturkatastrofer och ringa eller telegrafera hem vad som skett.

Med bloggar, chattar, podcasts, rörliga bilder och live-tv är journalistikens möjligheter så mycket större i dag.

Och med skribenter som Mats Larsson, Anne-Sofie Näslund, Carl Fridh Kleberg, Terese Cristiansson, Kassem Hamadé och Magda Gad ska Geo förhoppningsvis ge dig nya kunskaper om omvärlden.

Christofer Brask, reportagechef på Expressen och redaktör för Geo:

– Det kommer att bli allt ifrån starka berättande reportage till initierade analyser av aktuella händelser. Expressen har några av Sveriges vassaste utrikesreportrar och -fotografer och dessutom stolta traditioner på området. Med den här satsningen kan vi erbjuda läsarna ännu mer kvalitetsjournalistik.


På sajten möter du också de prisbelönta fotograferna, som Christoffer Hjalmarsson som senast vann "Årets bild" med ett fotografi från oroligheterna i Ukraina.

Bildjournalistik har alltid varit Expressens adelsmärke, och år efter år belönas våra medarbetare på Årets bild-galan.

– Jag är mycket stolt över det svåra, men viktiga, arbete som fotograferna som publicerar sig i Expressen gör. Många gånger dokumenterar de stora världsnyheter eller små, men intressanta, människoöden under förhållanden som faktiskt är farliga. Alla vi mediekonsumenter som ser deras bilder ska ha stor respekt för detta jobb, säger Expressens bildchef Karolina Westerdahl.

På Expressen.se/geo samlar vi de stora reportagen, och med långläsning och fantastisk bildjournalistik hoppas vi att Geo ska bli en sajt för dig som vill bli lite klokare.

Och historien inspirerar, förstås. Brita Håkanssons vittnesmål från koncentrationslägret Buchenwald våren 1945 och Stig Dagermans texter från bland annat Hamburg, Berlin och Nürnberg 1946-47 - de som blev till boken "Tysk höst" - brukar räknas till klassikerna i våra spalter.

Ulf Nilson, Herman Lindqvist, Torbjörn Andersson, Paul Hansen, Peter Kadhammar, Roger Turesson, Gunnar Johansson... genom åren har många av medie-Sveriges bästa skribenter och fotografer skildrat världen i Expressen och därför är det nu så spännande med nya sajten Geo.

"Berättande som berör" kan låta som en slogan, en reklam lik den som fanns i Dagens Nyheter inför Expressens lansering 1944. Men det som Geo handlar om är en ofta brutal verklighet, som inte får glömmas bort.


Här kan du besöka Geo.